- Nauka -

NASA i SpaceX lansirali teleskop koji ima jedan poseban zadatak

Američka svemirska agencija NASA lansirala je noćas svoj teleskop od 337 miliona dolara namenjen traganju za planetama veličine slične zemlji i na kojima bi mogao da postoji život.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Satelit nazvan TESS, po engleskoj skraćenici za Tranzitni satelit za nadzor egzoplaneta, lansiran je u svemir oko jedan sat noćas po centralnoevrposkom vremenu raketom Falkon 9 američke kompanije Spejseks (SpaceX) iz Kejp Kanaverala na Floridi.

Satelit će pregledati nebo najmanje naredne dve godine, počevši prvo od najbližih i najsvetlijih zvezda u nastojanju da pronađe i identifikuje planete oko njih.

Biće razmotrene stotine hiljada zvezda, a očekuje se da će hiljade egzoplaneta, planeta koje su van našeg solarnog sistema, biti pronađene odmah blizu nas. Očekuje se da će biti pronađene razne planete, stenovite i ledene planete, vrući giganti i možda vodeni svetovi, a moguće i planete koje su između veličine Zemlje i Neptuna, ili čak i neka koja je blizanac Zemlji.

"Nebo će postati lepše, postaće fantastično kada budemo znali da postoje planete koje kruže oko zvezdi koje svetlicaju noću", rekao je glavni direktor za nauku u Nasi Tomas Zurbhen.

On je rekao da će otkrića satelita teleskopa Tess i druge misije dovesti čovečanstvo bliže odgovoru u na pitanje koje se postavja hiljadama godina, da li postoji život van Zemlje i ako postoji, da li je u obliku mikroba ili je napredniji.

Nasin satelit Tess neće tražiti život, nije za to koncipiran. On će tražiti sve vrste planeta na kojima bi mogao da postoji život, posebno će se usmeriti na planete koje su u orbiti neke zvezde gde temperature nisu ni suviše hladne ni suviše vruće već taman za vodu koja daje život.

One planete koje izgledaju da najviše obećavaju biće bliže razmotrene nekom drugom misijom.

Tes je naslednik Nasinog Kepler svemirskog teleskopa, koji je sada na kraju svog rada posle otkrića nekoliko hiljada egzoplaneta u poslednjih devet godina.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1

Šta CERN misli o Srbiji?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izuzetno je zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi, izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

Nauka utorak 10.04. 10:00 Komentara: 7
strana 1 od 5 idi na stranu