- Nauka -

Revolucionalno otkriće o Mlečnom putu: Najzad smo dokazali sumnje

Tim astrofizičara sa Univerziteta u Kolumbiji otkrio je na hiljade crnih rupa grupisanih u sazvežđu Strelca (Sgr A) oko supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta. Ova saznanja potvrđuju višedecenijska nagađanja da se baš tu nalaze crne rupe i otvaraju šanse za bolje razumevanje univerzuma.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

“Sve što ste ikada želeli da naučite o tome kako se manje crne rupe povezuju sa velikim možete saznati iz naše studije", kaže Čak Hejli, autor studije i astrofizičar na Univerzitetu Kolumbija – “Mlečni put je jedina galaksija koju mi imamo i u kojoj možemo istraiživati kako supermasivne crvne rupe reaguju na manje jer nemamo priliku da to vidimo u drugim galaksijama. Ovo je jedina laboratorija na svetu koja istražuje takav fenomen“

Inače, više od dve decenije istraživači neuspešno pokušavaju da dokažu teoriju da hiljade crnih rupa okružuje masivnu crnu rupu koja se nalazi u centru naše galaksije.

“Znamo samo za pedesetak crnih rupa u čitavoj galaksiji, 100 hiljada svetlosnih godina udaljenih, a ima ih oko 10 do 20 hiljada i to samo šest svetlosnih godina udaljenih od nas, ali niko do sada nije uspeo da ih nađe“

Profesor Čak je objasnio da je sazvežđe Strelca okruženo oreolom gasa i prašine što obezbeđuje savršenu podlogu za rađanje masivnih zvezda, koje žive, umiru i pretvaraju se u crne rupe.

Studija će biti objavljena 5. aprila u časopisu “Nature“.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1
strana 1 od 5 idi na stranu