- Nauka -

Planeta na kojoj se najverovatnije krije vanzemaljski život

Iako je Venera jedna od najnemogućijih planeta za život u našem Sunčevom sistemu, moguće je da se na njoj krije život, ali u drugačijem obliku.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Naime, oblaci kiseline na Veneri mogu biti domaćini jednostavnog mikrobiološkog organizma, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Astrobiologija“.

Naučnici su proučavali neidentifikovane podatke koji čine tamne zakrpe u oblacima Venere. Koristeći ultravioletne zrake i svemirske sonde, otkrili su da su sastavljeni od sumporne kiseline i čestica koje apsorbuju svetlost.

Profesor Rakeš Mogul, koautor istraživanja i biološki hemičar na Politehničkom univerzitetu u Kaliforniji, objasnio je da bi bakterije mogle biti odgovorne za prisustvo sumporne kiseline.

“Na Zemlji već znamo da život može postojati u veoma kiselim uslovima, da se hrani ugljen-dioksidom i da proizvodi sumpornu kiselinu“, rekao je on.

Upravo zato, njegovo istraživanje sugeriše da bi Venera mogla imati naseljivu klimu u naredne dve milijarde godina.

Iako je Venera slične veličine i strukture kao Zemlja, ima tanku i toksičnu atmosferu sa jako visokim temperaturama, a iza oblaka kiseline može se videti svet pun vulkana i deformisanih planina.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1
strana 1 od 5 idi na stranu