- Nauka -

Kina i Rusija osnivaju centar za istraživanja Mecesa i svemira

Rusija i Kina potpisale su danas ugovor o saradnji u oblasti istraživanja Meseca i svemira, ali i izgradnji centra za lunarno istraživanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rusija i Kina postigli su dogovor o kreiranju zajedničkog centra za razmenu podataka o lunarnim projektima i projektima istraživanja svemira, saopštila je Ruska svemirska agencija "Roskosmos".

U projekat će biti uključene naučne i industrijske organizacije kao i kompanije, ističe se u saopštenju.

Zemlje će takođe razmotriti mogućnost pružanja pomoći za sprovođenje lunarnih programa. To bi podrazumevalo i lansiranje ruskog orbitera Luna-26 2022. godine, dok Kina planira sletanje na južni pol Meseca 2023. godine.

Nauka

Kako su živele ptice za vreme dinosaurusa?

Minijaturni fosil praistorijske ptice pomaže naučnicima da razumeju razvoj ptica u vreme dinosaurusa. Fosil iz perioda mezozoika (pre 250 do 65 miliona godina) je ptica iz grupa ptica poznatih kao Enantiornithes. Ovaj kostur je među najmanjim ptičjim skeletima ikada otkrivenim, iz razdoblja mezozoika.

Nauka ponedeljak 5.03. 16:00 Komentara: 8

Arheolozi iz Srbije došli do novih svetskih otkrića

Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Nauka četvrtak 22.02. 16:15 Komentara: 29
strana 1 od 6 idi na stranu