- Nauka -

Otkrivena kolonija od milion i po pingvina na Antarktiku

Na istočnom Antarktiku otkriveno je milion i po adelijskih pingvina, saopštili su iznenađeni naučnici..

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Samo 160 kilometara daleko na zapadnom Antarktiku iste vrste su u izumiranju zbog topljenja leda uzrokovanog globalnim zagrevanjem.

Sada se ispostavilo da su ostrva Danger domaćini više od 750.000 uzgojnih parova adeli pingvina, što je više od broja njih koji su ostali u regionu, objasnio je naučni tim sa Univerziteta Stoni Bruk u časopisu Scientific Reports.

Kada su podaci satelita pokazali prisustvo preko milion pingvina na ostrvima naučnici su mislili da je greška.

“Bili smo iznenađeni da vidimo toliko pingvina, posebno zato što neka od tih ostrva nikada nisu bila domaćini pingvinima.“

Ostrva se nalaze na vrhu Antarktika, bliže Južnoj Americi, retko su posećena, a kolonija pingvina otkrivena je zahvaljujući satelitima za praćenje Zemlje.

“Ne zovu se za džabe Opasna ostrva“, objasnila je Heder Linč sa Univerziteta. – “Područje je većim delom prekriveno teškim morskim ledom, pa je čak i u vreme leta teško ući u ovaj region i istraživati.“

Nauka

Kako su živele ptice za vreme dinosaurusa?

Minijaturni fosil praistorijske ptice pomaže naučnicima da razumeju razvoj ptica u vreme dinosaurusa. Fosil iz perioda mezozoika (pre 250 do 65 miliona godina) je ptica iz grupa ptica poznatih kao Enantiornithes. Ovaj kostur je među najmanjim ptičjim skeletima ikada otkrivenim, iz razdoblja mezozoika.

Nauka ponedeljak 5.03. 16:00 Komentara: 8

Arheolozi iz Srbije došli do novih svetskih otkrića

Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Nauka četvrtak 22.02. 16:15 Komentara: 29
strana 1 od 6 idi na stranu