Kit Devlin u Srbiji promoviše novu knjigu

Izdavačka kuća "Heliks" objavila je novu knjigu poznatog matematičara Kita Devlina - "U potrazi za Fibonačijem", a autor će u narednim danima održati seriju predavanja u nekoliko gradova Srbije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2018.

13:41

Kit Devlin u Srbiji promoviše novu knjigu
foto: screenshot/youtube/Stanford

Devlin je 2000. godine započeo istraživanje života i zaostavštine srednjovekovnog matematičara Leonarda iz Pize, poznatijeg kao Fibonači, čija knjiga "Liber abbaci"("Knjiga o računu") doslovno utiče na živote svih nas.

Mada čuven po Fibonačijevim brojevima, iako ih, kako se ispostavilo, nije on otkrio, njegov najveći doprinos je u tumačenju matematičkih ideja koje je umeo da prikaže tako da ih svako razume.

Fibonačijeva knjiga je uvela 1202. godine savremenu aritmetiku u zapadni svet pa ipak je ubrzo nakon svoje smrti bio zaboravljen, a istinsko priznanje za to postignuće dobio je tek šezdesetih godina 20. veka.

"U potrazi za Fibonačijem" je Devlinov je rezultat desetogodišnjeg nastojanja da ispriča Leonardovu priču.

Leonardo iz Pize pomogao je da Zapad ponovo postane kolevka nauke, tehnologije i trgovine ali je, uprkos tome, nestao s istorijske pozornice, a ova knjiga je Devlinov pokušaj da ponovo otkrije tog zaboravljenog genija, ističe izdavač.

Kit Devlin je profesor matematike na Univerzitetu Stanford i suosnivač i predsednik obrazovno-tehnološke kompanije "Brain-Quake", koja se bavi razvojem video-igara za učenje matematike.

Napisao je i knjige "Matematički gen" i "Nedovršena igra". Živi i radi u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: