- Nauka -

Kit Devlin u Srbiji promoviše novu knjigu

Izdavačka kuća "Heliks" objavila je novu knjigu poznatog matematičara Kita Devlina - "U potrazi za Fibonačijem", a autor će u narednim danima održati seriju predavanja u nekoliko gradova Srbije.

Izvor: B92
Podeli
foto: screenshot/youtube/Stanford
foto: screenshot/youtube/Stanford

Devlin je 2000. godine započeo istraživanje života i zaostavštine srednjovekovnog matematičara Leonarda iz Pize, poznatijeg kao Fibonači, čija knjiga "Liber abbaci"("Knjiga o računu") doslovno utiče na živote svih nas.

Mada čuven po Fibonačijevim brojevima, iako ih, kako se ispostavilo, nije on otkrio, njegov najveći doprinos je u tumačenju matematičkih ideja koje je umeo da prikaže tako da ih svako razume.

Fibonačijeva knjiga je uvela 1202. godine savremenu aritmetiku u zapadni svet pa ipak je ubrzo nakon svoje smrti bio zaboravljen, a istinsko priznanje za to postignuće dobio je tek šezdesetih godina 20. veka.

"U potrazi za Fibonačijem" je Devlinov je rezultat desetogodišnjeg nastojanja da ispriča Leonardovu priču.

Leonardo iz Pize pomogao je da Zapad ponovo postane kolevka nauke, tehnologije i trgovine ali je, uprkos tome, nestao s istorijske pozornice, a ova knjiga je Devlinov pokušaj da ponovo otkrije tog zaboravljenog genija, ističe izdavač.

Kit Devlin je profesor matematike na Univerzitetu Stanford i suosnivač i predsednik obrazovno-tehnološke kompanije "Brain-Quake", koja se bavi razvojem video-igara za učenje matematike.

Napisao je i knjige "Matematički gen" i "Nedovršena igra". Živi i radi u Kaliforniji.

Nauka

CERN: Novi rezultati eksperimenta sa Higsovim bozonom

Novi rezultati ATLAS i CMS eksperimenta na akceleratoru u CERN-u otkrili su kako Higsov bozon intereaguje sa najmasivnijom poznatom elementarnom česticom - top kvarkom - što proširuje razumevanje Higsa i postavlja smernice za novu fiziku, saopštio je danas CERN.

Nauka utorak 12.06. 15:46 Komentara: 11
strana 1 od 159 idi na stranu