- Nauka -

Kit Devlin u Srbiji promoviše novu knjigu

Izdavačka kuća "Heliks" objavila je novu knjigu poznatog matematičara Kita Devlina - "U potrazi za Fibonačijem", a autor će u narednim danima održati seriju predavanja u nekoliko gradova Srbije.

Izvor: B92
Podeli
foto: screenshot/youtube/Stanford
foto: screenshot/youtube/Stanford

Devlin je 2000. godine započeo istraživanje života i zaostavštine srednjovekovnog matematičara Leonarda iz Pize, poznatijeg kao Fibonači, čija knjiga "Liber abbaci"("Knjiga o računu") doslovno utiče na živote svih nas.

Mada čuven po Fibonačijevim brojevima, iako ih, kako se ispostavilo, nije on otkrio, njegov najveći doprinos je u tumačenju matematičkih ideja koje je umeo da prikaže tako da ih svako razume.

Fibonačijeva knjiga je uvela 1202. godine savremenu aritmetiku u zapadni svet pa ipak je ubrzo nakon svoje smrti bio zaboravljen, a istinsko priznanje za to postignuće dobio je tek šezdesetih godina 20. veka.

"U potrazi za Fibonačijem" je Devlinov je rezultat desetogodišnjeg nastojanja da ispriča Leonardovu priču.

Leonardo iz Pize pomogao je da Zapad ponovo postane kolevka nauke, tehnologije i trgovine ali je, uprkos tome, nestao s istorijske pozornice, a ova knjiga je Devlinov pokušaj da ponovo otkrije tog zaboravljenog genija, ističe izdavač.

Kit Devlin je profesor matematike na Univerzitetu Stanford i suosnivač i predsednik obrazovno-tehnološke kompanije "Brain-Quake", koja se bavi razvojem video-igara za učenje matematike.

Napisao je i knjige "Matematički gen" i "Nedovršena igra". Živi i radi u Kaliforniji.

Nauka

Arheolozi iz Srbije došli do novih svetskih otkrića

Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Nauka četvrtak 22.02. 16:15 Komentara: 29

Srbija dobila prvi Institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Time je Srbija, po ugledu na najrazvijenije države koje odavno prepoznaju koncept nacionalnog instututa, dobila novu vrstu istraživačke ustanove gde se obavljaju prioritetna, vrhunska istraživanja i koncentrišu istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Nauka ponedeljak 12.02. 11:06 Komentara: 4

"Kako je fizika dobra kad uzmeš telefon, a ovamo 'Zemlja ravna'"

Istorijski podvig Ilona Maska, odnosno njegove kompanije Spejs X, koja je u svemir poslala automobil marke Tesla raketom “falkon hevi” koja može da prenese dvostruko veći teret od svake druge, bila je glavna vest svetskih medija prošle nedelje. Da li će Ilon Mask zainteresovati mlađu generaciju za nauku, ali i kako opravdati zabrinjavajuće veliki broj teoretičara zavera u Srbiji za B92 govori fizičar doc dr Boža Nikolić sa Fizičkog fakulteta.

Nauka ponedeljak 12.02. 10:28 Komentara: 159
strana 1 od 7 idi na stranu