- Nauka -

Mesec miriše na barut, a svemir?

Svemir miriše na automobilske trke - to je kombinacija vrućeg metala, gasova sagorevanja dizela i roštiljskog dima, a izvor takvog mirisa su umiruće zvezde, navode naučnici.

Izvor: SRNA
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nusproizvod gašenja zvezda su spojevi neprijatnog mirisa - policiklični aromatični ugljovodonici.

Ovi molekuli su rasuti po celom svemiru, kaže Luis Alamandola, osnivač i direktor Laboratorije astrofizike i astrohemije u Nasinom istraživačkom centru "Ames".

List "Popularna nauka" navodi da su ti ugljovodonici navedeni i kao moguća osnova najranijih oblika života na Zemlji.

Policiklični aromatični ugljovodonici mogu se naći u uglju, nafti, pa čak i u hrani.

Iako ljudi ne mogu da udahnu svemir kako bi osetili njegov čisti miris (reč je o vakuumu), kada astronauti izlaze iz Međunarodne svemirske stanice u "šetnju" ove čestice padaju na njihova odela na kojima se zadržavaju.

Astronauti su nakon svemirske šetnje prijavili miris pregorelog ili prženog odreska.

Miris svemira toliko je izražen da je pre tri godine NASA zatražila od Stivena Pirsa iz kompanije koja se bavi proizvodnjom mirisa "Omega ingredijents" (Omega Ingredients) da obezbedi miris za trenažne stimulacije astronauta.

"Nedavno smo napravili miris Meseca, a astronauti su ga uporedili sa barutom", navodi Pirs.

Naučnici navode da je Sunčev sistem posebno aromatičan, jer je pun ugljenika, a ima malo kiseonika.

Baš kao kod automobila, ako nema dovoljno kiseonika, počne da se pojavljuje čađ i oseća se neprijatan miris.

Zvezde bogate kiseonikom imaju aromu koja podseća na roštilj na ugalj, dok izvan Mlečnog puta mirisi mogu biti zaista zanimljivi, navode naučnici.

U mračnim delovima svemira molekularni oblaci puni čestica sitne prašine imaju celu paletu mirisa - od slatkog šećera do sumporastog smrada trulih jaja.

Nauka

Srbija dobila prvi Institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Time je Srbija, po ugledu na najrazvijenije države koje odavno prepoznaju koncept nacionalnog instututa, dobila novu vrstu istraživačke ustanove gde se obavljaju prioritetna, vrhunska istraživanja i koncentrišu istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Nauka ponedeljak 12.02. 11:06 Komentara: 4

"Kako je fizika dobra kad uzmeš telefon, a ovamo 'Zemlja ravna'"

Istorijski podvig Ilona Maska, odnosno njegove kompanije Spejs X, koja je u svemir poslala automobil marke Tesla raketom “falkon hevi” koja može da prenese dvostruko veći teret od svake druge, bila je glavna vest svetskih medija prošle nedelje. Da li će Ilon Mask zainteresovati mlađu generaciju za nauku, ali i kako opravdati zabrinjavajuće veliki broj teoretičara zavera u Srbiji za B92 govori fizičar doc dr Boža Nikolić sa Fizičkog fakulteta.

Nauka ponedeljak 12.02. 10:28 Komentara: 159
strana 1 od 156 idi na stranu