SpaceX lansirao raketu "oflajn" -- nosila tajni satelit vlade SAD

Kompanija SpaceX je novu godinu osvajanja svemira započela lansiranjem rakete Falcon 9, ali je misija koja je uspešno obavljena u noći između nedelje i ponedeljka privukla pažnju pre svega zbog misterioznog tereta - vladinog satelita "Zuma".

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2018.

09:28

SpaceX lansirao raketu

Lansiranje je trebalo da se dogodi u novembru, ali je zbog dodatnih testiranja i vremenskih uslova, raketa poletela iz Kejp Kanaverala tek noćas, u jedan sat iza ponoći po našem vermenu.

Zuma je "ispručena u nisku orbitu", odnosno na visini od oko 2.000km, ali tačna lokacija i odredište nisu objavljeni.

Kako prenosi CNN, to nije jedina tajna vezana za satelit. Poznato je jedino da je Zuma izgrađena u okmpaniji Nortrop Gruman za američke vladine agencije, ali se ne zna koja je funkcija ove letelice niti čime je opremljena.

Zbog tajnosti misije, za koju se pretpostavlja da je vezana za nacionalnu bezbednost, odbranu ili nadgledanje, SpaceX, za razliku od ranijih, nije uživo prenosio lansiranje.

Kompanija Ilona Maska je prošle godine izvela uspešnih 18 lansiranja, planira da ih ove godine bude još više, a krajem januara se očekuje lansiranje "teškaša" rakete "Falcon Heavy", koja bi trebalo da ima tri puta jači potisak od Falcona 9.

Mask istraživanja fokusira na sletanju, odnosno na tome da se SpaceX rakete mogu koristiti više puta, čime bi putovanja u svemir trebalo da budu višestruko jeftinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: