- Nauka -

Naučnici o misterioznom objektu:Primetili smo čudan organski sloj

Prvi otkriveni međuzvezdani posetilac našeg Sunčevog sistema prekriven je organskim slojem, tvrde naučnici.

Izvor: Net.hr
Podeli

Naučnici otkrili "stvarno redak objekat" u Sunčevom sistemu VIDEO

Oumuamua je opčinio naučnike još od kada je prvi put primećen u oktobru kako proleće kroz naš Sunčev sistem. Što više saznajemo o njemu, sve više otkrivamo koliko je stvarno čudan, piše Independent.

Veoma malo znamo šta je tačno Oumuamua, odakle dolazi i od čega se sastoji. Naučnici su imali relativno malo vremena da prouče objekat dok je prolazio kroz naš Sunčev sistem, a sada nastavljaju sa analiziranjem podataka koje su prikupili.

Pre dolaska Oumuamue, naučnici su smatrali da će posetioci poput njega izgledati više kao kometa dok budu leteli kroz Sunčev sistem. Takvi objekti bi bili sačinjeni od leda i ostavljali bi za sobom vidljiv trag u trenutku prolaska pored vrućih zvezda.

Međutim, kada je Oumuamua proleteo pored Sunca, nije za sobom ostavio nikakav trag. Proučavajući prikupljene podatke, naučnici su zaključili da se verovatno ipak radi o ledenom telu, ali da je ono obavijeno organskom materijom koja štiti zaleđenu vodu od sunčevih zraka.

Organski pokrivač

“Na kraju, ovo je bio dobar rezultat jer smo sve vreme očekivali da će većina objekata koji posete naš solarni sistem biti od leda", rekao je Alan Ficsimons sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i vodeći autor jedne od dve glavne studije o Oumuamui.

“Ono što nas je zbunjivalo je činjenica da je ta stvar izgledala kao kamena gromada. Naša studija je pokazala da bi objekat mogao da bude po prirodi leden, ali nismo detektovali nikakav led zbog činjenice da ga je stotinama miliona godina peklo energetsko zračenje između zvezda.”

Ipak nije sigurno da Oumuamua uopšte ima leda, jer zaključak rada profesora Ficsimona govori samo da se ta mogućnost ne može isključiti. To je zato što je objekat prekriven neobičnim organskim materijama, a naučnici mogu da vide samo najtanji spoljašnji sloj, koji je proučavan spektroskopom, koji posmatra odbijenu svetlost i deli je na talasne dužine.

Posmatrajući ta merenja, naučnici mogu da zaključe od čega je objekt sastavljen.

“Posmatrajući ga shvatili smo da je bilo predviđeno da ledeni objekti, izloženi međuzvezdanom svemiru, prirodno formiraju tvrdu koru oko sebe”, rekao je profesor.

“Otkrili smo da bi ta kora trebalo da izoluje led unutra, tako da ne izgubi svoj oblik.”

Svemirski objekat koji bi mogao biti najvažnije naučno otkriće

Naučnici već dugo pretpostavljaju kako nas povremeno posećuje kamenje bačeno iz drugih delova svemira u naš solarni sistem.

Znamo i da je znatan broj kometa i asteroida izbačen iz sunčevog sistema kada je ovaj formiran i možemo razumno da pretpostavimo da se ista stvar dogodila i u drugim planetarnim sistemima. Ipak, do sada još nijedan nije bio primećen jer su uglavnom tamni.

Proučavanje ovog objekta pruža jedinstvenu mogućnost razumevanja kako su se formirale druge zvezde i kako se ovi objekti odnose sa okolinom međuzvezdanog svemira.

Proučavanje će u svakom slučaju dovesti do zanimljivih otkrića, jer je objekt tako neobičan posetilac, i uz to je jako star. Tako su početna posmatranja pokazala da je crvene boje, ali tačno koje nijanse (što bi moglo da ukaže na sastav) nije moguće odrediti, jer to izgleda varira.

“Ono što bismo želeli u budućnosti je ranije upozorenje. Više vremena znači i više prikupljenih podataka i veću mogućnost da shvatimo šta ćemo tačno naučiti”, rekao je profesor.

“Bilo bi sjajno kada bismo mogli da primetimo još jedan takav objekat i reći, ‘da, ovaj objekat dolazi s baš ove zvezde, ili iz baš ovog područja svemira.'.

Nauka

"Glavni problem nauke u Srbiji je arogancija liberalne države"

Institut društvenih nauka (IDN) nedavno je obeležio 60 godina postojanja i rada. Prošavši kroz nekoliko faza, u proteklom periodu, IDN je danas na putu da postane moderna naučna institucija, integrisana u evropske i svetske tokove, motivisana za naučno-istraživački rad u postojećim institucionalnim okvirima, ali i za kvalitetan nastup na tržištu.

Nauka četvrtak 28.12. 10:32 Komentara: 18

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Nauka subota 16.12. 11:38 Komentara: 0

Svečano otvoren 11. Festival nauke

Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, u četvrtak 14. decembra na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta!

Nauka četvrtak 14.12. 16:30 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu