- Nauka -

Proučavali magmatske stene, došli do neverovatnog otkrića

Geolozi su ispitujući magmatske stene na ostrvu Skaj u Škotskoj otkrili minerale koji do sada nikada nisu viđeni na Zemlji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Isti minerali su prethodno primećeni u svemirskoj prašini tokom prethodne misije Nase. Prisustvo minerala u magmatskim stenama pokazalo je uticaj nepoznatog meteorita pre 60 miliona godina. Otkriće je bilo iznenađujuće i za istraživače.

"Kada smo otkrili o čemu je reč bili smo veoma iznenađeni, pomalo i šokirani jer to nismo očekivali“, izjavio je doktor Endi Berd sa londonskog univerziteta Birkbek.

Minerali, bogati vanadijumom, niobijumom i ozbornitom pronađeni su tokom ispitivanja stena uz pomoć eletronskom mikroskopa.

Ozbornit je pronađen u čvrstom stanju, zbog čega se pretpostavlja da je reč o delu originalnog meteorita.

Ovo otkriće pokrenulo je brojna pitanja, kao što su: Da li sličan sastav minerala može da se nađe na drugim mestima u regionu? Gde je tačno meteorit pao i da li je uticaj povezan sa vulkanskom aktivnošću koja se dogodila gotovo u isto vreme?

Slični minerali pronađeni su na još jednoj lokaciji, na udaljenosti oko sedam kilometara od prve. Područje na kom je ovaj mineral otkriven je grubo i neravno, a teren strm i močvaran.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Geology.

Nauka

"Glavni problem nauke u Srbiji je arogancija liberalne države"

Institut društvenih nauka (IDN) nedavno je obeležio 60 godina postojanja i rada. Prošavši kroz nekoliko faza, u proteklom periodu, IDN je danas na putu da postane moderna naučna institucija, integrisana u evropske i svetske tokove, motivisana za naučno-istraživački rad u postojećim institucionalnim okvirima, ali i za kvalitetan nastup na tržištu.

Nauka četvrtak 28.12. 10:32 Komentara: 18

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Nauka subota 16.12. 11:38 Komentara: 0

Svečano otvoren 11. Festival nauke

Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, u četvrtak 14. decembra na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta!

Nauka četvrtak 14.12. 16:30 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu