- Nauka -

Proučavali magmatske stene, došli do neverovatnog otkrića

Geolozi su ispitujući magmatske stene na ostrvu Skaj u Škotskoj otkrili minerale koji do sada nikada nisu viđeni na Zemlji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Isti minerali su prethodno primećeni u svemirskoj prašini tokom prethodne misije Nase. Prisustvo minerala u magmatskim stenama pokazalo je uticaj nepoznatog meteorita pre 60 miliona godina. Otkriće je bilo iznenađujuće i za istraživače.

"Kada smo otkrili o čemu je reč bili smo veoma iznenađeni, pomalo i šokirani jer to nismo očekivali“, izjavio je doktor Endi Berd sa londonskog univerziteta Birkbek.

Minerali, bogati vanadijumom, niobijumom i ozbornitom pronađeni su tokom ispitivanja stena uz pomoć eletronskom mikroskopa.

Ozbornit je pronađen u čvrstom stanju, zbog čega se pretpostavlja da je reč o delu originalnog meteorita.

Ovo otkriće pokrenulo je brojna pitanja, kao što su: Da li sličan sastav minerala može da se nađe na drugim mestima u regionu? Gde je tačno meteorit pao i da li je uticaj povezan sa vulkanskom aktivnošću koja se dogodila gotovo u isto vreme?

Slični minerali pronađeni su na još jednoj lokaciji, na udaljenosti oko sedam kilometara od prve. Područje na kom je ovaj mineral otkriven je grubo i neravno, a teren strm i močvaran.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Geology.

Nauka

Šta CERN misli o Srbiji?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izuzetno je zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi, izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

Nauka utorak 10.04. 10:00 Komentara: 7
strana 1 od 157 idi na stranu