Njihov posao je da se igraju sa vatrom

... I mnogo su dobri u tome! AHHAA centar će se od 14. do 17. decembra družiti sa domaćom publikom na Beogradskom sajmu, gde se održava još jedan Festival nauke, najveća naučna zabava u regionu!

Život

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

13:13

Njihov posao je da se igraju sa vatrom

Jedanaesti put zaredom Festival nauke pred sam kraj kalendarske godine priređuje najbolju naučnu zabavu ne samo u Beogradu, već u celom regionu! I baš kao i prethodnih godina, uz stotine naučnika i naučnih komunikatora iz cele Srbije, posetiocima će se na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 Beogradskog sajma predstaviti gosti iz celog sveta. Tako pravo iz Estonije i ove godine na Festival nauke sa sasvim novim naučnim šou-programom stiže AHHAA naučni centar! Poznati po svojim eksplozivnim nastupima i eksperimentima o kojima se danima priča i razmišlja, ovi Estonci omiljenu su među domaćom publikom. Ovog decembra predstaviće se sa novom naučnom predstavom „Spasavaj se ko može“ u okviru koje će izvoditi sve one stvari koje deca, a ni odrasli, ne bi nikako trebalo da izvode sami kod kuće.

AHHAA centar je veoma dobro poznat publici beogradskog Festivala nauke. Šta je to što vas ponovo vraća u naš grad?

Robert Pihelgas (AHHAA): Naše kolege su bile u Beogradu nekoliko puta i uvek su imale samo lepe reči o Srbiji, Beogradu i samom Festivalu nauke. Glavni razlog zbog kojeg dolazimo u Beograd je ta pozitivna reakcija koju su naše koleginice i kolege doneli iz Srbije. Tako da, kada nam se ukazala prilika da dođemo na vaš festival, nismo dva puta razmišljali. Uvek je lepo kada imaš priliku da putuješ i otkriješ šta rade i drugi ljudi.

Šta očekujete od nastupa u Beograd?

Očekujemo da se pre svega dobro zabavimo, da upoznamo divnu publiku i priredimo im dobar naučni šou.

A šta bi mi trebalo da očekujemo od vašeg šou-programa? Šta znači naziv „SOS – spasavaj se ko može“?

Očekujte vatru. Mnogo vatre! Želimo da pokažemo ljudima šta sve vatra može, ali i da im pokažemo kako mogu da zaštite sebe kada se nađu u opasnosti od vatre.
Ne morate da nam kažete baš sve, ali otkrijte nam bar deo onoga što ćete izvoditi na Naučno-fatanstičnoj bini?

Spalićemo mnoge stvari, igrati se sa hemikalijama i gasovima. Čak ćemo i sami sebe malo da zapalimo, tako da obavezno dođite da se sami uverite kako to izgleda!

Da li možda postoji nešto što su vam kao mališanima zabranjivali da radite, a što još niste sproveli u delo?

Naravno! Vatra je nešto što je koliko lepo, toliko i opasno. Svako dete u Estoniji zna da ne treba da se igraš sa šibicama i vatrom. Zbog toga smo mi neverovatno srećni što imamo priliku da skoro svakog dana izvodimo ove eksperimente u kontrolisanom okruženju i da od toga živimo.

Ove godine Festival nauke održava se pod sloganom „Jedan na jedan“. Ukoliko biste bili u prilici da upoznate nekog naučnika i razgovarate sa njim jedan na jedan, ko bi to bio? O čemu biste razgovarali?

Odlično pitanje! Ja bih lično voleo da upoznam neke pra-pra-naučnike iz vremena kada se živelo u pećinama i pitao bih ih šta su sve mislili o svetu koji ih okružuje, o čemu su tada razmišaljali...

I na kraju, molimo vas, podelite sa nama savet za sve one roditelje čija su deca luda za naukom i eksperimentima – kako se ponašati prema njima?

Samo napred! Ohrabrujte ih i uradite sve što je u vašoj moći da rasplamsate tu strast koju deca nose u očima!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: