- Nauka -

Stiv Vulf stvara holivudsku magiju uz pomoć nauke

Najveća zvezda predstojećeg 11. Festivala nauke u Beogradu biće Stiv Vulf, naučni komunikator i osnivač organizacije "Nauka u filmovima", zaslužan za to što se kaskaderske i ostale vratolomije u holivudskim filmovima izvode bezbedno i uspešno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Harizmatični Amerikanac će od 14. do 17. decembra u nekoliko termina na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 Beogradskog sajma, kroz uzbudljivi i eksplozivni naučni šou-program "Nauka iza Holivuda", otkrivati kakva se to naučna magija dešava iza kamera kako bi holivudski filmovi izgledali što bolje, uverljivije i dramatičnije.

Vulf kaže da se u nauku zaljubio još u prvom razredu, kada se upoznao sa školskim udžbenicima.

"Odmah sam počeo da pravim stvari koje sam video u knjigama. To me je kasnije zainteresovalo za fiziku i hemiju, kao i za dizanje stvari u vazduh. Zbog toga sam na rad u filmu oduvek gledao kao na zabavan način na koji koristim svoje interesovanje za nauku", rekao je Vulf Tanjugu.

U vreme snimanja filma "Firma" (1993) Sidnija Polaka sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, Vulf je osnovao organizaciju "Nauka u filmovima".

"Shvatio sam da je meni u mnogim slučajevima proces rada na filmu mnogo zanimljiviji od samih filmova. U većini slučajeva, filmovi nas zabave, ali nas ne poboljšavaju ni na koji način. Želeo sam da iskoristim sposobnost filmske industrije da privučem pažnju i iskoristim to da bolje pripremim mlade za ono što ih čeka u budućnosti", objasnio je Vulf.

Radio je sa Al Paćinom, Robertom de Nirom, Tomijem Li Džonsom. Na pitanje koliko ozbiljno holivudske zvezde shvataju ono što on radi i da li se neko od njih trudi da razume nauku koja stoji iza kaskaderskih scena, Vulf je podsetio da je Arnold Švarceneger svojevremeno rekao kako bi bio samo običan bodi-bilder, a ne akcioni heroj, da nije naučnog tima koji stoji iza njegovih kaskaderskih scena.

Vulf je sarađivao sa kultnim rediteljima, od Sidnija Polaka do Spajka Lija i ističe da je Polak jedan od najneverovatnijih reditelja sa kojima je radio.

"On je savršeno umeo da ohrabri i pusti glumce da udahnu život svojim junacima", dodao je.

Vulf je najavio da će u Beogradu prikazati stotinak naučnih koncepata koji se koriste pri osmišljavanju vratolomija u filmovima i demonstrirati pet-šest zabavnih efekata, a roditeljima poručuje da ohrabre svoju decu da istražuju nauku, s tim da je bezbednost uvek na prvom mestu.

Nauka

Kako su živele ptice za vreme dinosaurusa?

Minijaturni fosil praistorijske ptice pomaže naučnicima da razumeju razvoj ptica u vreme dinosaurusa. Fosil iz perioda mezozoika (pre 250 do 65 miliona godina) je ptica iz grupa ptica poznatih kao Enantiornithes. Ovaj kostur je među najmanjim ptičjim skeletima ikada otkrivenim, iz razdoblja mezozoika.

Nauka ponedeljak 5.03. 16:00 Komentara: 8

Arheolozi iz Srbije došli do novih svetskih otkrića

Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Nauka četvrtak 22.02. 16:15 Komentara: 29
strana 1 od 156 idi na stranu