- Nauka -

Stiv Vulf stvara holivudsku magiju uz pomoć nauke

Najveća zvezda predstojećeg 11. Festivala nauke u Beogradu biće Stiv Vulf, naučni komunikator i osnivač organizacije "Nauka u filmovima", zaslužan za to što se kaskaderske i ostale vratolomije u holivudskim filmovima izvode bezbedno i uspešno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Harizmatični Amerikanac će od 14. do 17. decembra u nekoliko termina na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 Beogradskog sajma, kroz uzbudljivi i eksplozivni naučni šou-program "Nauka iza Holivuda", otkrivati kakva se to naučna magija dešava iza kamera kako bi holivudski filmovi izgledali što bolje, uverljivije i dramatičnije.

Vulf kaže da se u nauku zaljubio još u prvom razredu, kada se upoznao sa školskim udžbenicima.

"Odmah sam počeo da pravim stvari koje sam video u knjigama. To me je kasnije zainteresovalo za fiziku i hemiju, kao i za dizanje stvari u vazduh. Zbog toga sam na rad u filmu oduvek gledao kao na zabavan način na koji koristim svoje interesovanje za nauku", rekao je Vulf Tanjugu.

U vreme snimanja filma "Firma" (1993) Sidnija Polaka sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, Vulf je osnovao organizaciju "Nauka u filmovima".

"Shvatio sam da je meni u mnogim slučajevima proces rada na filmu mnogo zanimljiviji od samih filmova. U većini slučajeva, filmovi nas zabave, ali nas ne poboljšavaju ni na koji način. Želeo sam da iskoristim sposobnost filmske industrije da privučem pažnju i iskoristim to da bolje pripremim mlade za ono što ih čeka u budućnosti", objasnio je Vulf.

Radio je sa Al Paćinom, Robertom de Nirom, Tomijem Li Džonsom. Na pitanje koliko ozbiljno holivudske zvezde shvataju ono što on radi i da li se neko od njih trudi da razume nauku koja stoji iza kaskaderskih scena, Vulf je podsetio da je Arnold Švarceneger svojevremeno rekao kako bi bio samo običan bodi-bilder, a ne akcioni heroj, da nije naučnog tima koji stoji iza njegovih kaskaderskih scena.

Vulf je sarađivao sa kultnim rediteljima, od Sidnija Polaka do Spajka Lija i ističe da je Polak jedan od najneverovatnijih reditelja sa kojima je radio.

"On je savršeno umeo da ohrabri i pusti glumce da udahnu život svojim junacima", dodao je.

Vulf je najavio da će u Beogradu prikazati stotinak naučnih koncepata koji se koriste pri osmišljavanju vratolomija u filmovima i demonstrirati pet-šest zabavnih efekata, a roditeljima poručuje da ohrabre svoju decu da istražuju nauku, s tim da je bezbednost uvek na prvom mestu.

Nauka

"Glavni problem nauke u Srbiji je arogancija liberalne države"

Institut društvenih nauka (IDN) nedavno je obeležio 60 godina postojanja i rada. Prošavši kroz nekoliko faza, u proteklom periodu, IDN je danas na putu da postane moderna naučna institucija, integrisana u evropske i svetske tokove, motivisana za naučno-istraživački rad u postojećim institucionalnim okvirima, ali i za kvalitetan nastup na tržištu.

Nauka četvrtak 28.12. 10:32 Komentara: 18

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Nauka subota 16.12. 11:38 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu