- Nauka -

Posle 33 godine Vojadžer 1 poslao signal Zemlji

Otkako je pre 40 godina napustila Zemlju, letelica Vojadžer 1 nastavila je samostalno svoju avanturu van Sunčevog sistema.

Izvor: B92
Podeli

Iako se dugo nije ni pominjao u medijima u petak veče pojavila se informacija da je Vojadžer prvi put u poslednje 33 godine ispalio svoje rezervne potiske.

Pitanje je - zašto?

Naučnici iz Nase i sa Univerziteta u Arkanzasu kažu da je to novi trenutak za letelicu, posebno zato što je poslednji mlazni motor koristio od 2014. godine.

“Mlaznjaci za upravljanje položajem na Vojadžeru pokazuju degradaciju, što znači da su došli do kraja svog života“, kaže menadžerka projekta NAase Suzan Dod. – “Ispitali smo poteze i manevre za korekciju putanje da bismo videli da li će raditi i da li bismo mogli da zamenimo upravljačke pozicije. Koristeći novi potisak obezbedićemo dve do tri godine života za ovu misiju.“

Prvog marta 1979. godine Vojadžer je proleteo pored Jupitera i slikao ga. Posetio je i Saturn, a manevre za korekciju putanje nije koristio od 8. novembra 1980. godine. Iako je 13 milijardi milja, odnosno 21 milijardu kilometara, od Zemlje i „uspavan“ je već nekoliko decenija, Vojadžer je savršeno prošao test. Trebalo je 19 sati i 35 minuta da letelica pošalje signal Zemlji pokazujući da je eksperiment prošao dobro.

“Ima signal i uspešno odgovara na eksperiment? To je neverovatno, posebno ako uzmemo u obzir da se letelica nalazi milijardama kilometara odavde, u zoni gde su temperature strašno niske i u prostornom vakuumu. Vojadžer ne poznaje granice“, kaže Kejtlin Arens, astronom.

Inače, za nekoliko godina letelica Vojadžer 2 pridružiće se svom blizancu Vojadžeru 1 u svojoj avanturi bez kraja.

Nauka

Kako su živele ptice za vreme dinosaurusa?

Minijaturni fosil praistorijske ptice pomaže naučnicima da razumeju razvoj ptica u vreme dinosaurusa. Fosil iz perioda mezozoika (pre 250 do 65 miliona godina) je ptica iz grupa ptica poznatih kao Enantiornithes. Ovaj kostur je među najmanjim ptičjim skeletima ikada otkrivenim, iz razdoblja mezozoika.

Nauka ponedeljak 5.03. 16:00 Komentara: 8

Arheolozi iz Srbije došli do novih svetskih otkrića

Arheolozi iz Srbije Andrej Starović, Dušan Borić i Dragana Antonović su među 117 istraživača koji su došli do novih saznanja o DNK-a i genomima drevnih populacija, iznetim u studiji "The Genomic History of Southeastern Europe" koja je objavljena u novom broju londonskog časopisa "Nature".

Nauka četvrtak 22.02. 16:15 Komentara: 29
strana 1 od 156 idi na stranu