Naučnici otkrili "stvarno redak objekat" u Sunčevom sistemu VIDEO

Asteroid neobično izduženog oblika je prvo nebesko telo iz međuzvezdanog prostora koje je prošlo kroz naš Sunčev sistem, pokazala je nova naučna analiza.

Život

Izvor: Radiosarajevo.ba

Utorak, 21.11.2017.

15:30

Naučnici otkrili
Foto: Youtube Screenshot

Asteroid su 19. oktobra prvi put primetili istraživači na Havajiima, koristeći teleskop Pan-STARRS 1. Nazvali su ga "Oumuamua", što na havajskom znači "glasnik izdaleka koji stiže prvi".

Analiza rađena proteklog meseca otkrila je da Oumuamua ima nepravilan oblik koji liči na cigaru, dugačak je približno 400 metara, što ga razlikuje od ostalih asteroida pronađenih u našem Sunčevom sistemu.

Astronom Ralk Kotula sa Univerziteta Viskonsin-Medison nazvao ga je "stvarno retkim objektom" koji juri kroz naš sistem neviđenom brzinom od 64.000 kilometara na sat.

"Ovo nebesko telo kreće se velikom brzinom. Nije vezan za Sunce (poput asteroida u našem Sunčevom sistemu)", izjavio je Kotula u saopštenju, prenose svetske agencije.

"Decenijama smo teoretisali o postojanju ovakvih međuzvezdanih nebeskih tela i sada, prvi put, imamo dokaz da oni postoje", rekao je Tomas Zurbun, pomoćnik administratora Nasinog Odseka za naučne misije u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: