- Nauka -

Naučnici otkrili "stvarno redak objekat" u Sunčevom sistemu VIDEO

Asteroid neobično izduženog oblika je prvo nebesko telo iz međuzvezdanog prostora koje je prošlo kroz naš Sunčev sistem, pokazala je nova naučna analiza.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Asteroid su 19. oktobra prvi put primetili istraživači na Havajiima, koristeći teleskop Pan-STARRS 1. Nazvali su ga "Oumuamua", što na havajskom znači "glasnik izdaleka koji stiže prvi".

Analiza rađena proteklog meseca otkrila je da Oumuamua ima nepravilan oblik koji liči na cigaru, dugačak je približno 400 metara, što ga razlikuje od ostalih asteroida pronađenih u našem Sunčevom sistemu.

Astronom Ralk Kotula sa Univerziteta Viskonsin-Medison nazvao ga je "stvarno retkim objektom" koji juri kroz naš sistem neviđenom brzinom od 64.000 kilometara na sat.

"Ovo nebesko telo kreće se velikom brzinom. Nije vezan za Sunce (poput asteroida u našem Sunčevom sistemu)", izjavio je Kotula u saopštenju, prenose svetske agencije.

"Decenijama smo teoretisali o postojanju ovakvih međuzvezdanih nebeskih tela i sada, prvi put, imamo dokaz da oni postoje", rekao je Tomas Zurbun, pomoćnik administratora Nasinog Odseka za naučne misije u Vašingtonu.

Nauka

Srpski robotičari najbolji na svetu

Među 8.000 učesnika i 3.000 ekipa iz 16 zemalja na Svetskom takmičenju u robotici u Šangaju 18. i 19. novembra, učenici "Politehnike" - škole za nove tehnologije, dobili su nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici. Iako su imali najlošiji komplet kockica za sklapanje robota, Nikola Starčević, Mihajlo Mihajlović i Mašan Vučić, sa mentorom profesorom Jovanom Miletićem, dobili su ovo prestižno priznanje.

Nauka ponedeljak 27.11. 12:18 Komentara: 3

Naučnici: Zemlja sve zagađenija veštačkim svetlom

Planeta Zemlja sve je više izložena veštačkom svetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije kao što su su LED svetiljke, naveli su istraživači u analizi o rastućem "svetlosnom zagađenju" koje može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja i biljke.

Nauka četvrtak 23.11. 08:20 Komentara: 8
strana 1 od 13 idi na stranu