- Nauka -

Astronauti u svemirskoj šetnji zbog neobičnog zadatka

Dvojica američkih naučnika danas su izašli u svemirsku šetnju da poprave robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice, saopštila je danas američka svemirska agencija NASA.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Astronauti Rendi Bresnik i Mark Vande Haj počeli su svoj izlazak u 14.05 po centralnoevropskom vremenu kada su aktivirali baterije svog svemirskog kombinezona i zatim izašli u svemirski prostor. Predviđeno je da će njihov izlazak u svemir trajati šest i po sati. To je prva od tri svemirske šetnje planirane tokom naredne dve nedelje.

Oni treba da zamene robotsku "šaku" velike robotske ruke proizvedene u Kanadi. Mehanizam za prihvat šake je loše funkcionisao u avgustu.

Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i takođe služi da "uhvati" letelice koje redovno dolaze da snabdevaju stanicu.

Ruka koja je dobro služila više od 16 godina pokazuje znake umora i NASA želi da ona bude u savršenom radnom stanju da bi mogla da prihvati američku svemirsku letelicu za snabdevanje idućeg meseca.

Ovo je 203. svemirska šetnja u istoriji Međunarodne svemirske stanice.

Nauka

Uručene nagrade mladim robotičarima

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, svečano je danas uručila nagrade pobednicima takmičenja "Majstori robotike", u Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka utorak 24.10. 14:30 Komentara: 0
strana 1 od 15 idi na stranu