- Nauka -

Nisu samo glasine? Naučnici se oglasili o postojanju planete X

Sigurno ste čuli da teoretičari zavere konstantno najavljuju da će Zemlju uništiti upravo planeta X ili Nibiru, a njeno postojanje NASA nikada nije potvrdila.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Čini se da naučnici sada počinju da menjaju mišljenje i kažu da ne odbacuju mogućnost njenog postojanja, kao i da su sve vesti vezane za ovu planetu čisto vađenje iz konteksta i preterivanje. Kako kažu, sve i da postoji, nije nikakva pretnja po Zemlju.

Astronomi su, navodno, pronašli dokaze da postoji nevidljiva deveta planeta u našem Sunčevom sistemu.

“Postoji pet različitih linija opservacionih dokaza koje ukazuju na postojanje devete planete“, kaže astrofizičar Konstantin Batidžin, koji se nada da će u saradnji sa svojim mentorom, profesorom Majkom Braunom, u narednih par godina uspeti da locira planetu.

Kako kaže, postoje indicije da se među udaljenim objektima krije i planeta koja se toliko pominje.

“Ako isključite ovo objašnjenje i zamislite da deveta planeta ne postoji, stvarate više problema nego što ih rešavate. Sada odjednom imamo pet zagonetki i moramo naći različite teorije koje bi mogle da ih objasne“, kaže on i dodaje da ne postoji šansa da se planeta X ili Nibiru približi Zemlji niti da joj predstavlja neku pretnju sve i da postoji.

Najjači dokaz koji postoji trenutno jesu gravitacioni talasi koji se mogu detektovati u interakciji sa drugim objektima u Sunčevom sistemu, a koji su veoma jaki i dolaze iz velike udaljenosti. Dva naučnika veruju da je misteriozna planeta deset puta veća od Zemlje i 20 puta dalja od Sunca od Neptuna.

U lociranju planete pomaže im teleskop Subaru, a svoj posao obavljaju iz opservatorije Mauna Kej na Havajima.

Nauka

Doktorka iz Srbije među devet najboljih forenzičara na svetu

Dr Dragana Zgonjanin Bosić iz Centra za sudsku medicinu, toksikologiju i molekularnu genetiku Kliničkog centra Vojvodine (KCV) na nedavno održanom Međunarodnom Kongresu Društva za forenzičku genetiku u Seulu uvrstena je među najbolje naučnike u oblasti forenzičke analize u 2017. godini.

Nauka nedelja 14.01. 15:50 Komentara: 9
strana 1 od 155 idi na stranu