Ruski naučnici stvorili nanočestice protiv najotrovnijih gasova

Grupa istraživača Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov napravila je jednostavan i efikasan biološki skupljač neurotoksičnih organofosfornih jedinjenja, među kojima su sarin, nervni gas i pesticidi.

Život

Izvor: rs.sputniknews.com

Utorak, 03.10.2017.

08:15

Ruski naučnici stvorili nanočestice protiv najotrovnijih gasova
Foto: Thinkstock

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su ranije ove godine.

"Ono što je izuzetno važno je jednostavnost našeg pristupa“, izjavio je za Sputnjik Aleksandar Kabanov sa katedre za hemiju pri Univerzitetu Lomonosov.

"Nanozimi organofosforne hidrolaze mogu da se naprave mešanjem vodenog rastvora visoko rafinisanog enzima i bezbednog biokompatibilnog polimera. Takav ’nanozim‘ se sam formira kao rezultat elektrostatičke interakcije proteina i polimera.“

Klasa organofosfornih jedinjenja uključuje izuzetno otrovne agense koji se koriste u hemijskim ratovima. Takvi agensi su prvi put napravljeni u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, ali najopasniji među nervnim agensima su stvoreni kasnije, sredinom veka, uključujući britanske i sovjetske nervne gasove.

Naučnici i dalje pokušavaju da pronađu efikasni način da se neutrališu ti otrovni gasovi i pesticidi. Ruski hemičari predlažu korišćenje nanočestica, takozvanih nanozima, koje je Kabanovljev tim razvio u SAD devedesetih godina.

Nanozimi su organski molekuli ispunjeni supstancama (na primer, lekovima), koje dostavljaju do određenog dela živog organizma.

Tim Kabanova prilagodio je te minijaturne agense dostavljanju supstance koja je posebno sintetizovana da uništi opasna organofosforna jedinjenja. Ove hidrolaze su u stanju da unište molekule otrovnih gasova i pesticide.

Međutim, one imaju i negativne strane. Budući da ih stvara bakterija, kada se nađu u ljudskom organizmu, pokreću odgovor imunog sistema. Hidrolaze su takođe nestabilne i brzo se izbacuju iz tela.

Problem je rešen tako što su ti enzimi hidrolaze smešteni u čestice nanoveličine, na koje imuni sistem znatno manje reaguje, a koje istovremeno povećavaju stabilnost i "životni vek" hidrolaza nakon što su dostavljene u organizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: