- Nauka -

Iznenađujuće otkriće: Naučnici pronašli retku vrstu kita

Istraživači koji proučavaju retke vrste kitova u severnom delu Tihog okeana ovog vikenda su imali neočekivani posao.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživački brod u Beringovom moru je u nedelju fotografisao dve neočine životinje, a od jednog je uzet uzorak za biopsiju, saopštila je Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Biolog Džesika Krans bila je na brodu Jušin Maru 2 kada su pravi kitovi primećeni. Brod je deo programa za istraživanje tihookeanskih kitova i ekosistema. Zahvaljujući zvučnim signalima Krans je začula poziv kitova istočno od Bristolskog zavila.

Nakon četiri i po sata potrage i 50 kilometara, primećene su retke životinje. Reč je o vrsti kitova kojih je svega između 30 i 50, ističe Filip Klapam iz NOAA-e.

Klapam ističe da je preterani lov na prave kitove početkom 20. veka znatno smanjio njihov broj. Poslednji put pravi kit viđen je pre deset godina, piše Vašington post.

Očekuje se da će rezultati biopsije dati detaljnije podatke (o ishrani, reproduktivnim hormonima, rodu...).

Pravi kitovi su izuzetan primer složenosti i raznolikosti života na zemlji, ali se i dalje o njima zna malo.

Nauka

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Nauka subota 16.12. 11:38 Komentara: 0

Svečano otvoren 11. Festival nauke

Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, u četvrtak 14. decembra na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta!

Nauka četvrtak 14.12. 16:30 Komentara: 0

Njihov posao je da se igraju sa vatrom

... I mnogo su dobri u tome! AHHAA centar će se od 14. do 17. decembra družiti sa domaćom publikom na Beogradskom sajmu, gde se održava još jedan Festival nauke, najveća naučna zabava u regionu!

Nauka utorak 12.12. 13:13 Komentara: 0
strana 1 od 153 idi na stranu