- Nauka -

Otkriće na Neptunu iznenadilo naučnike

Oluja širine skoro 10.000 kilometara zahvatila je Neptun, a naučnici tvrde da je u pitanju vrlo iznenađujuće otkriće.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ono što je naučnike posebno iznenadilo, bili su masivni oblaci u blizini ekvatora, gde nikada do sada nisu viđeni. Eksperti ističu da su takvi oblaci normalna pojava za delove oko polova.

Ovi veruju da je oluju, veliku skoro koliko i Zemlja, mogao da izazove veliki vrtlog, pod jakim atmosferskim pritiskom, usidren duboko u atmosferi. Pretpostavlja se da su se gasovi, nastali u vrlogu, hladili i kondenzovali formirajući oblake.

Za razliku od vodenih oblaka na Zemlji, oblaci na Neptunu sadrže metan.

Profesor sa Univerziteta Kalifornija istakao je da su se na Neptunu i ranije pojavljivali takvi oblici, ali da su se oni stvarali bliže polovima.

"Nikada se ranije oblaci nisu formirali tako blizu ekvatora, niti su ikada bili tako jasni“.

Ipak, to možda nije povezano sa vrtlogom, već bi mogao da bude u pitanju veliki konvektivan oblak koji se viđa i na drugim planetama, uključujući i onaj na Saturnu primećen 2010. godine. Ukoliko je reč o tome, u narednih nedelju dana bi trebalo da se rasčisti.

Ovu pojavu na Neptunu primetio je diplomirani student Ned Molter tokom testa u opservatoriji na Havajima.

Molter, koji je primetio da je ova planeta između 26. juna i 2. jula bila mnogo svetlija, rekao je da videti oluju na tako niskoj geografskoj širini zaista jeste nešto veoma iznenađujuće.

Nauka

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Nauka subota 16.12. 11:38 Komentara: 0

Svečano otvoren 11. Festival nauke

Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, u četvrtak 14. decembra na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta!

Nauka četvrtak 14.12. 16:30 Komentara: 0

Njihov posao je da se igraju sa vatrom

... I mnogo su dobri u tome! AHHAA centar će se od 14. do 17. decembra družiti sa domaćom publikom na Beogradskom sajmu, gde se održava još jedan Festival nauke, najveća naučna zabava u regionu!

Nauka utorak 12.12. 13:13 Komentara: 0
strana 1 od 153 idi na stranu