Na Veneri je danas 420℃, ali ova planeta krije mnoge tajne

Venera je danas pustinja sa temperaturama iznad 400 stepeni Celzijusa. Ako biste tražili vodu bilo gde u našem Sunčevom sistemu, ona bi bila jedno od poslednjih mesta na kojima biste to radili. Međutim, istraživanja pokazuju da je možda baš Venera bila planeta na kojoj je nekada postojalo najviše tekuće vode.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.08.2017.

11:00

Na Veneri je danas 420℃, ali ova planeta krije mnoge tajne
foto: thinkstock

Naime, grupa naučnika sa Univerziteta u Parizu simulirala je putem kompjuterskih modela način na koji je Venera evoluirala kroz vreme i različita stanja koja je prošla.

Zahvaljujući izuzetno sporoj rotaciji – skoro 116 puta sporijoj nego Zemljinoj – kombinovanoj sa odgavarajućom količinom ugljen-dioksida koji danas postoji na planeti, otkriveno je da je Venera nekada imala uslove da “ugosti“ ogroman plitki okean. Stvar je u tome što je za tako nešto bio potreban deblji sloj oblaka koji bi hladio površinu planete da bi okean uopšte mogao da postoji.

Istraživanje je zasnovano na ranijim podacima o tome kako se kamenita planeta uopšte formirala, kao i kako su tektonske aktivnosti dovele do ekstremne toplote koja danas na njoj vlada. Kao i Zemlja, pretpostavlja se da se Venera formirala na sličan način, a simulacije sugerišu da je Veneri bilo potrebno samo 30 odsto vode koju ima Zemlja, kao i da je veći deo njene površine bio prekriven tankim slojem.

Istraživači ovo navode samo kao teoriju za koju treba da pronađu više dokaza, a slažu se da će najbolja prilika za to biti planirana misija ruskog svemirskog programa planirana za 2024. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: