- Nauka -

Neuspela supernova: Zvezda odjednom nestala, nikome nije jasno

Hubble teleskop je primetio nestanak supermasivne zvezde udaljene 22 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Ovako nešto se pre nikada nije dogodilo i potpuno menja način na koji naučnici razumeju nastanak crne rupe.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zvezdu 25 puta veću od Sunca koja se nalazi u drugoj galaksiji 2007. godine jasno je uočio teleskop Hubble da bi 2015. godine ona potpuno nestala. Da, astronomi su odmah rekli da se pretvorila u crnu rupu, ali ova ideja ima jedan propust.

Zvezde ove veličine eksplodiraju toliko snažno da obasjaju celu galaksiju pre nego što se uruše u crnu rupu. S ovom zvezdom to nije bio slučaj.

Jedva da je zasijala jače pre nego što je nestala, ali ne dovoljno da bi se nazvala supernovom. Štaviše, astronomi je nazivaju “neuspelom supernovom“ budući da je ovo prvi slučaj nestanka ovako mirnog nestanka velike zvezde.

Ona jeste postala crna rupa, a ovako nešto može promeniti način razmišljanja naučnika o tome kako one zapravo nastaju jer 30 odsto zvezda bez eksplozije može kreirati crnu rupu.

Svemir je ipak možda malo mirniji nego što mislimo.

Nauka

Provedite Porodičan dan na 11. Festivalu nauke

Najveća naučna zabava u regionu, bogatija za nekoliko iznenađenja posebno osmišljenih za porodična druženja i posetioce svih uzrasta, obeležiće dane vikenda, 16. i 17. decembar, na 11. Festivalu nauke koji se održava u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

Nauka subota 16.12. 11:38 Komentara: 0

Svečano otvoren 11. Festival nauke

Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, u četvrtak 14. decembra na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta!

Nauka četvrtak 14.12. 16:30 Komentara: 0

Njihov posao je da se igraju sa vatrom

... I mnogo su dobri u tome! AHHAA centar će se od 14. do 17. decembra družiti sa domaćom publikom na Beogradskom sajmu, gde se održava još jedan Festival nauke, najveća naučna zabava u regionu!

Nauka utorak 12.12. 13:13 Komentara: 0
strana 1 od 153 idi na stranu