U Beogradu otvorena najveća svetska konferencija astronoma

U beogradskom hotelu Zira je danas svečeno otvorena druga konferencija LSST@Europe2, koja okuplja preko 80 najvećih svetskih stručnjaka na polju astronomije koji su uključeni u izgradnju i projekat Large Synoptic Survey Teleskopa (LSST) i koji su zainteresovani za istraživanja koja će ovaj veliki teleskop omogućiti.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2016.

15:36

U Beogradu otvorena najveća svetska konferencija astronoma

Konferenciju su u ime naučnog odbora konferencije svečano otvorili dr Nikolas Valton s Univerziteta u Kembridžu i dr Darko Jevremović s Astronomske opservatorije Beograd. Učesnicima se takođe obratio i dr Rade Pavlović u ime Astronomske opservatorije Beograd, koja je jedan od organizatora konferencije. Među učesnicima konferencije nalazi se i dr Najdžel Šarp, programski direktor LSST projekta i član američke Nacionalne naučne fondacije. LSST@Europe2 će trajati do petka 24. juna.

Prvo, uvodno predavanje održao je dr Željko Ivezić sa Univerziteta u Vašingtonu, naučni savetnik LSST projekta, koji je predstavio glavne naučne ciljeve projekta. Jedan od glavnih ciljeva LSST-a je i objašnjenje ubrzanog širenja svemira, za koje se još ne zna da li se dešava pod uticajem misteriozne tamne energije ili nam samo ukazuje na potrebu za modifikovanjem našeg razumevanja gravitacije.

S ogledalom prečnika 8.4 m, LSST, koji s sada gradi na Andima u Čileu, biće jedan od najvećih zemaljskih teleskopa. Ono što ga posebno izdvaja od svih drugih teleskopa je to što će sa svojom kamerom od 3200 megapiksela moći da snimi čitavo nebo dva puta za nedelju dana. Namena ovog teleskopa će biti da kontinuirano pravi preglede celog neba tokom 10 godina, što će naučnicima omogućiti da uoče kako najudaljenije objekte svemira tako i najbliže, još neotkrivene, objekte Sunčevog sistema koji mogu predstavljati potencijalnu opasnost za Zemlju, i da uhvate sve promene koje se dešavaju na nebu.

U programu konferencije biće organizovan i posebna tribina pod nazivom „Otkrivanje istorije svemira“, otvorena za širu javnost, koja će se održati u sredu 22. juna s početkom u 20h u Sali Amerikana Doma omladine. Tribina će početi kratkim predavanjem dr Endrua Konolija, sa Univerziteta u Vašingtonu, člana LSST tima, koji je bio jedan od govornika na prestižnoj TED konferenciji 2014. godine, nakon čega će uslediti razgovor drugih naučnika uključenih u LSST projekat s publikom. U tribini će, sa Univerziteta u Vašingtonu, pored dr Konelija, učestvovati i dr Željko Ivezić i dr Mario Jurić, sa Univerziteta u Vašingtonu, a sa Astronomske opservatorije Beograd tu će biti dr Darko Jevremović, koordinator učešća Srbije u LSST projektu.

Konferencija LSST@Europe2 se uživo prenosi i može se pratiti preko kanala na YouTube.

LSST@Europe2 konferenciju je organizovala Astronomska opservatorija u Beogradu, a podržali su je i korporacija LSST, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Hotel Zira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: