Konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata

Danas počinje prijavljivanje za konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata koji će trajati 30 dana, a prvi put se mogu predlagati projekti koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, rečeno je danas u Vladi Srbije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2016.

15:10

Konkurs za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ

"Predlozi projekata se daju u oblasti tehničko - tehnoloških nauka, biotehničkih nauka, prirodnih nauka (matematike i medicine). Prvi put ove godine imamo jedan set projekata koje očekujemo da istražvaći predlože, a koji se odnose na osnovna usmerena istraživanja u društvenim i humanističkim naukama, koji će da obuhvate istraživanja vezana za naše pridruživanje EU i našu istorijsku prošlost", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete zadužena za nauku Vera Dondur.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da se konkurs raspisuje periodično za različite oblasti nauke i namenjen je čitavoj naučnoj zajednici u Srbiji - univerzitete, institute i inovacione organizacije.

Prema njenim rečma, istraživanja po projektima koj su prošli na konkursu trebalo bi da počnu u julu.

Ona je rekla da se na potpuno transparentan način prave dokumenta na osnovu kojih se predlažu istraživački projekti i podsetila da je usvojena Strategija "Istraživanje za inovacije" o razvoju nauke u Srbiji do 2020. godine

"Prvi put ove godine imamo situaciju da je zaokružen ciklus u kome su registrovane sve istaživačke organizacije i sve naučne organizacije i svi istraživači koji rade u tim organizacijama", navela je Vera Dondur.

Ona je ocenila da Srbija kao mala zemlja ima "dobru nauku" i živu "naučnu zajednicu" i navela da registar istraživača u Srbiji broji više 15.000 ljudi, kao i da je u proteklom periodu resorno ministarstvo finansiralo 11.600 istraživača.

Ona je objasnila da će po okončanju konkursa, uslediti recenzija projekata.

Vera Dondur je navela da će kriterijumi biti "malo stroži" u odnos na prethodni ciklus, jer je potrebno da nauka u Srbiji napreduje.

"Projekte će ocenjivati dva međunarodna recezenta, kada su u pitanju tehničko - tehnološke nauke, biotehničke nauke i prirodne nauka, a jedan domaći i inostrani recezent će ocenjivati društvene i humanističe nauke. Posle ocenjivanja, za slučaj da recenzije nisu u saglasnosti, domaći tim eksperata će ocenjivati projekat", navela je Dondur.

Ona je kazala da će nakon objavljivanja preliminarne liste rukovodioci projekta moći da ulože prigovor, a potom će biti objavljena finalna lista za finansiranje do 2020. godine.

"Rad ljudi u nauci se stimuliše time što se nagrađuju bolji istraživači po kategorijama istraživanja, po rezultatima koje istraživaču postižu. Tako da će i u ovom pripremnom periodu biti ocenjen istraživački rezultati svakog pojedinačnog istraživača za period od prethodnih pet godina. Na osnovu toga će istraživači startovati novi projektni ciklus sa različitim platama, čak i onda ako imaju isto naučno ili nastavno zvanje", navela je Vera Dondur.

Ona je rekla da se očekuje da novi projektni ciklus da podsticaj istraživačima da svoje teme usmere ka saradnji sa privredom.

"Budžet ministarstva koji ima oblasti osnovnih istraživanja i istraživanja tehnološkog razvoja je za ovu godinu 11 milijardi 200 miliona i on će se odnositi na materijalne i režijske troškove istraživanja, i rad istraživača. Za godine koje slede svake godine se Zakonom o budžetu predvidjaju izdvajanja za nauku i ona će zavisiti od toga kave su pozicije naše zemlje u finansijskom pogledu", kazala je Vera Dondur.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: