Pogledajte kako "izgleda" radijacija

Tim kanala "Cloudylabs" na Jutjubu je snimio kako komadić uranijuma emituje radijaciju.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2016.

09:05

Pogledajte kako
Foto: YouTube Screenshot

Gotovo da nema osobe na svetu koja nije svesna katastrofalnog uticaja radijacije na živa bića i životnu sredinu. Ovaj tihi i nevidljivi ubica može da pretvori čitave okruge u nenastanjive na dug niz godina.

Znate li kako radijacija zapravo izgleda?

Ekipa iz koja stoji iza kanala Cloudylabs napravila je video na kojem se jasno vidi kako komadić uranijuma emituje radijaciju. Naime, tim naučnika je u posebnu prostoriju na temperaturi od -40 stupeni Celzijusa postavio uranijum, koji su potom prelili alkoholom kako bi snimili radijaciju koja se otpušta u procesu raspadanja ovog radioaktivnog materijala.

Cloudylabs je konstruisao kontrolirane uslove u kojima isparenja alkohola praktično prate i iscrtavaju širenje radijacije.

Pogledajte video koji prikazuje ovaj proces:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: