Pogledajte snimke Jupitera u 4K rezoluciji

Američka svemirska agencija (NASA) donosi nam najfascinantiji prikaz najveće planete Sunčevog sistema do sada.

Život

Izvor: theverge.com

Četvrtak, 15.10.2015.

16:04

Default images
Foto: Screenshot

Novi, izuzetno detaljni snimci Jupitera koje je načinio teleskop Habl otkrivaju atmosferske promene na planeti koje nikada ranije nismo videli, uključujući veliku crvenu tačku - uragan veličine tri planete Zemlje koji je površinom ovog džina tutnjao stotinama godina.

Teleskop Habl u upotrebi je već 25 godina, dve godine više nego što je to bilo predviđeno 1990. godine, kada je lansiran u orbitu. Zahvaljujući naprednijem naučnom instrumentu - svemirskoj opservatoriji Džejms Veb, čija bi izgradnja trebalo da bude dovršena 2015. godine, naučnici su aktivnost Habla počeli da usmeravaju ka sve raznovrsnijim metama, uključujući planete Sunčevog sistema.

Novi program Outer Planet Atmosphers Legacy, koji uključuje godišnje proučavanje planeta, počeo je od Jupitera, nakon kojeg će biti izučavani Uran, Neptun i Saturn. Ova istraživanja trebalo bi astronomima da pruže jasniju sliku o tome kako su se spomenute planete menjale tokom vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: