Otkriveno zašto neke snove pamtimo bolje od drugih

Često možete videti kada neko sanja zato što mu se pomeraju kapci kao da gleda ubrzan snimak. To je poznata REM faza sna tj. san u kojem se ubrzano kreću oči, a tokom koje se događa oluja moždanih aktivnosti, dok nam je telo (osim očiju, naravno), paralizovano.

Život

Izvor: express.hr

Petak, 21.08.2015.

09:02

Default images
Foto: Thinkstock

Sad su naučnici otkrili dokaze da ubrzani pokreti očiju nalikuju pokretima očiju kad smo budni. Pokazalo je to istraživanje male grupe ljudi s epilepsijom, koje je objavljeno prošle nedelje. A to bi ujedno moglo objasniti i zašto osobe koje probudite dok su usred REM faze, bolje pamte snove.

"Električna aktivnost mozga tokom REM faze vrlo je slična onoj do koje se dolazi kad ljudima pokažete nove slike", izjavio je Juval Nir, neuro naučnik s izraleskog Univerziteta u Tel Avivu i koautor istraživanja.

Naime, svaki put kad pomerimo oči u budnom stanju naš mozak vidi novu sliku. Naučnici su već dugo sumnjali da je kretanje očiju tokom REM faze nekako povezano s određenim slikama u našim snovima, ali nisu imali konkretne dokaze kojima bi to potkrepili.

Međutim, Nir i njegovi kolege odlučili su da testiraju ovu ideju. Proučavali su 19 osoba obolelih od epilepsije u UCLA zdravstvenom centru, koji su već imali implantirane elektrode u mozgu kako bi lekari mogli da nadgledaju njihovu moždanu aktivnost i shvate odakle potiču njihovi napadi.

Naučnici su takođe slušali moždane signale pacijenata koristeći EEG elektrode, koje su bile smeštene na njihovoj lobanji i koji su pratile pokrete njihovih očiju i mišića.

Otkrili su da su moždane ćelije u medijalnom temporalnom režanju, području koje deluje kao most između pamćenja i naše sposobnosti prepoznavanja stvari koje vidimo, pokazivale sličnu aktivnost, bez obzira na to jesu li pacijenti spavali ili su bili budni, uključujući i vreme kada bi se zagledali u slike koje bi im pokazivali Nir i njegove kolege.

"Mnogi neuroni - uključujući i one u hipokampusu - pokazali su nagli prasak aktivnosti ubrzo nakon REM faze pri spavanju", izjavio je Nir u saopštenju, dodajući da je to "obično vidljivo kad su te ćelije zauzete obrađujući nove slike."

Nalazi upućuju na to da brže kretnje očiju dok spavamo predstavlja trenutak kad uočimo novu sliku u snu, baš kao i kad vidimo novu sliku u budnom stanju.

A premda nije potpuno sigurno može li se moždana aktivnost epileptičara za vreme sna upoređivati s onom zdravih ljudi, istraživači su uvereni da je to slučaj, mada ne mogu dokazati jer je za sada vrlo teško staviti elektrode na mozak zdrave osobe, budući da to ne bi baš bilo etično, piše Business Insider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: