Naučnici u laboratoriji stvorili razvijen ljudski mozak

Naučnici sa Univerziteta Ohajo tvrde da su uspeli da “uzgoje” skoro potpuno razvijen ljudski mozak u laboratoriji.

Život

Izvor: klix.ba

Sreda, 19.08.2015.

11:42

Default images
Foto: Thinkstock

Reč je o organoidu, organu stvorenom u laboratorijama koje su specijalizovane za regenerativnu medicinu. Ukoliko ovaj rezultat bude licenciran, pretpostavlja se da će znatno pomoći u ubrzavanju istraživanja bolesti poput Alchajmera ili autizma.

"Moć ovog mozga ogleda se u dobroj zameni za pravi ljudski organ jer nam daje veće opcije za testiranje u poređenju sa, recimo, eksperimentima nad glodarima", rekao je Rene Anand, profesor sa Univerziteta Ohajo koji je radio na spomenutom projektu.

Mozak je u roku od 15 nedelja stvoren iz kože odraslog čoveka, veličine je gumice za brisanje, a s obzirom na zrelost može se uporediti sa mozgom petonedeljnog fetusa. Takođe, organoid sadrži 99 odsto DNK koja se može pronaći u razvijenom mozgu odraslog čoveka.

"Ukoliko ga pustimo da raste 16-20 nedelja, taj jedan procenat će biti popunjen. Ipak, moraćemo da pričekamo da vidimo rezultate", rekao je Anand koji je naglasio da pored njegove grupe naučnika, istu stvar pokušavaju da razviju i druge svetske laboratorije.

Pre dve godine, naučnici sa Instituta za molekularnu biologiju Australijske akademije nauka uzgojili su mozak koji je dostigao nivo pravog mozga 9-nedeljnog fetusa.

Ipak, ni mozak iz Australije, ni mozak sa Univerziteta Ohajo nisu u stanju da razviju svest ili rudimentarnu misao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: