Jupiter u nastajanju: Naučnici otkrili svemirsku "bebu"

Nova planeta koju su otkrili astronomi izgleda kao Jupiterov mladi brat, a od Zemlje je udaljena 100 svetlosnih godina. Već je dobila i ime 51 Eridani b, a stara je tek 20 miliona godina pa se astronomski smatra pravom bebom.

Život

Izvor: 24sata.hr

Sreda, 19.08.2015.

10:15

Default images
Screenshot

Međutim, ovaj bi nam svet mogao dati dosta informacija o formiranju našeg sistema. Naučnici su ga otkrili uz pomoć Gemini Planet Imagera (GPI), sistema koji otkriva mlade planete analizirajući svetlost koju emituju.

Za razliku od Keplera koji planete otkriva tako što analizira senku koju bacaju na sopstvene zvezde, GPI posmatra planetu i može da detektuje svetove koji se nalaze i znatno dalje od sopstvenih zvezda. Taj je sistem naučnicima otkrio i da 'beba Jupiter' ima najsnažniji trag metana na nekoj novootkrivenoj planeti, a na gasovitom divu su detektovali i vodu. Upravo ovo otkriće metana, koji dominira i na Jupiteru, pomoći će astronomima kako bi otkrili kako se razvijaju ovakvi gasoviti divovi.

Masa planete dvostruko je veća od našeg Jupitera, a oko svoje zvezde orbitira na udaljenosti na kojoj je Saturn u našem sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: