Otkrivena "nastanjiva" egzoplaneta koja kruži oko dva sunca

Svemirska letelica Kepler identifikovala je i kategorizovala novu egzoplanetu nazvanu Kepler-453b, a koja kruži oko dva sunca zauzimajući područje koje može da održava tečnu vodu, a time i život.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2015.

16:15

Default images
YouTubeScreenshot

Planete koje kruže oko dve zvezde nose naziv cirkumbinarne planete, a naučnici su nekada smatrali da se takav sistem ne može stabilno održavati. Ipak, Nasinom Kepleru je ovo već 10. pronalazak koji spada u tu grupu.

Za razliku od svojih prethodnika, Kepler-453b dobija dovoljno sunčevog svetla kako bi bio smešten u "nastanjivoj zoni". On nije prevruć niti prehladan svet koji bi mogao da ima tečnu vodu na svojoj površini, da je kojim slučajem sličan Zemlji.

Naime, neobična karakteristika ove planete jeste to što nije čvrsta, stenovita planeta poput Zemlje ili Marsa, već gasovita poput Neptuna od kog je veći za 60 odsto.

Jedna od njegovih zvezda neznatno je manja od našeg Sunca, dok druga poseduje samo 19 odsto mase našeg Sunca dok proizvodi samo 0,3 odsto svetlosti za ceo sistem. Takođe, dve zvezde jedna oko druge izvrše orbitu za 27 dana.

Sistem se nalazi na blizu 1.400 svetlosnih godina od Zemlje, a dan na egzoplaneti Kepler-453b traje 240 naših dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: