Nauka -

Postoji li život na kometi koju prati sonda Rozeta?

Kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, na kojoj se od prošlog novembra nalazi robotska laboratorija File, sadrži mnoštvo mikroorganizama koji su uticali na njen izgled, tvrde dva vodeća britanska astronoma.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ukoliko bi bila potvrđena, njihova teza bi potkrepila teoriju po kojoj su komete odigrale važnu ulogu u pojavi života na Zemlji.

Naučna zajednica, naime, smatra da su komete ne samo donele vodu na našu planetu već i da su u okeane "posejale" komleksne organske molekule.

Komete su mala nebeska tela unutar sunčevog sistema koje se sastoje od jezgra od leda, organskih materija i stena, a okružene su prašinom i gasom.

Od avgusta, kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko na putu ka Suncu prati sonda Rozeta, krećući se brzinom od 32,9 kilometara u sekundi.

Prikupljeni podaci u okviru misije Rozeta ukazuju na prisustvo crne kore, bogate kompleksnim organskim materijama, koja pokriva led. Snimci otkrivaju prostrana "mora" kao i jezera unutar kratera koji bi mogli da budu sačinjeni od zaleđene vode prekrivene organskim otpacima.

Svi ti elementi su "kompatibilni" sa prisustvom živih mikroskopskih organizama, istakli su Maks Vilis sa Universiteta u Kardifu i Čandra Vikramasinge, direktor Centra astrobiologije u Bakingemu na današnjem sastanku Kraljevskog astronomskog društva.

Vilis i Vikramasinge veruju da na kometi 67P kao i na ostalim repaticama postoje mikrobi slični ekstremofilima, mikrobima koji naseljavaju najnegostoljubivije predele na Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu