"Gadna zvezda" iznenadila Nasu

NaSt1 otkriven je pre više od 50 godina, a nedavno je iznenadio astronome.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

08:08

Default images
NASA

Pre više od 50 godina Džejson Nasau i Čarls Stivenson otkrili su NaSt1 i klasificirali ga kao Volf-Rajet zvezdu, a pedeset godina kasnije NaSt1 iznenađuje astronome koji su mu dali nadimak "Nasty 1" (Gadan 1').

Volf-Rajet zvezda je vrsta zvezde koja se brzo razvija i dosta je veća od našeg Sunca.

Nasin Habl teleskop otkrio je da je ova Volf-Rajet zvezda prilično jedinstvena. Ponašanje poput njene nikad nije viđeno u našoj galaksiji, tvrdi Nasa.

Astronomi su očekivali da će prilikom posmatranja zvezde videti identične "režnjeve" gasa koji izlaze iz suprotnih strana. To vide kada posmatraju Eta Karinae, još jednu zvezdu Volf-Rajet. Umesto toga astronome je pozdravio disk od gasa koji je kružio oko zvezde.

Astronomi misle da je nevidljiva zvezda pratilica uzela nekoliko kosmičkih "zalogaja" od NaSt1.

"Bili smo jako uzbuđeni kada smo videli tu strukturu poput diska jer to može biti dokaz da se Volf-Rajet zvezda formirala iz binarne interakcije", rekao je voditelj istraživanja Džon Mauerhan sa univerziteta u Berkliju..

Objasnio je da u galaksiji postoji vrlo malo primera tog procesa dok traje jer je ta faza kratkotrajna.

Prema trenutnim procenama gasoviti disk star je samo nekoliko hiljada godina, a mogao bi biti blizu - oko 3000 svetlosnih godina od Zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: