Plankton u sebi krije čitav raznoliki svet

Čitav jedan raznoliki svet otkriven je u planktonu - mikroskopski sitnim biljnim i životinskim organizmima, koji predstavljaju omiljenu hranu kitova i glavni izvor kiseonika na zemlji, tvrde naučnici.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

10:20

Default images

Plankton ima veoma važnu ulogu jer čini osnovu morskog lanca ishrane i daje polovinu kiseonika proizvedenog fotosintezom.

Ispostavilo se, medjutim, da su ovi sićušni organizmi daleko kompleksniji nego što se dosad mislilo, ističe se u pet studija koje je u časopisu “Science” objavio međunarodni tim istraživača, učesnika višegodišnjeg projekta Tara Okeani (Tara Oceans Project).

Putujući francuskim brodom-laboratorijom Tara, naučnici su obavili nekoliko ekspedicija u periodu od 2009. do 2013. godine kada su prikupili i analizirali 35.000 uzoraka planktona, uključujući viruse, bakterije, jednoćelijske alge i riblje larve.

"Reč je o najsveobuhvatnijem DNK sekvenciranju koje je ikada obavljeno za potrebe okeanske nauke. Analizom je otkriveno oko 40 miliona gena, od kojih su mnogi bili dosad nepoznati nauci, što upućuje na zaključak da je biodiverzitet planktona veći nego što se dosad mislilo", rekao je Patrik Vinkler, istraživač Genoskopa, francuskog nacionalnog centra za sekvensiranje.

Učesnici projekta Tara Okeani su, takođe, prikupili dragocene podatke o dubini, temperaturi i salinitetu okeana, kao i o interakciji mikroorganizama koji žive u vodi.

"Kada smo mapirali kako organizmi planktona - od virusa do malih životinjskih larvi, međusobno utiču jedni na druge, otkrili smo da je većina ovih interakcija parazitske prirode, takoreći reciklaža hranljivih materija ka dnu lanca ishrane", naveo je Jeren Res, istraživač sa Flamanskog instituta za biotehnologiju i Slobodnog univerziteta u Briselu.

Naučni tim je identifikovao i više od 5.000 virusnih populacija u gornjim slojevima okeana.

"Iznenađujuće je bilo da je uprkos nekoliko decenija istraživanja, svega 39 od tih 5.000 populacija bilo slično prethodno znanim virusima", kazala je naučnica Dženifer Braun sa Univerziteta u Arizoni.

Foto: JesseClaggett/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: