Naučnici napravili ogrtač za nevidljivost

Naučnici su pokušavali da naprave ogrtač koji bi mogao da ljude čini nevidljivim mnogo pre nego što je on ostao poznat zahvaljujući filmovima o Hariju Poteru.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

12:04

Default images
YouTube Printscreen

Međutim, zbog načina na koji prelamaju svetlost, trenutni modeli više privlače pažnju na sam predmet nego što ga skrivaju.

Profesor Hao Ksin, sa Univeriteta za Tehnologiju u Arizoni mogao bi uskoro da počne da “skriva“ vojne avione pa čak i ljude, prenosi Dejlimejl.

Naime, njegovo istraživanje je bazirano na upotrebi plastičnih poroznih kugli za kuglanje i i sitnih bakarnih ploča koje kada se poređaju u precizne geometriske okvire prelamaju sliku na neprirodne načine.

U prevodu, mogu da prelamaju talase unazad i na taj način predmet učine nevidljivim.

Pogledajte kako to izgleda:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: