U čast velikog Josifa Pančića

Izložba "Josif Pančić - nasleđe koje ne zastareva" biće otvorena u sredu 1. oktobra u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom dva veka od rođenja tog naučnika i istraživača, najavili su organizatori.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

15:20

Default images

Na postavci će biti prikazano naučno delo i rad Pančića na istraživanjima flore Srbije, Crne Gore i Bugarske, kroz karte putovanja, herbarski materijal i brojne fotografije biljaka koje je Pančić izučavao, originalna prepiska, knjige i druga građa.

Biće predstavljeni Pančićeva omorika, balkanska ramonda i sve biljke nazvane po velikanu srpske nauke, a uporedo sa njegovim naučnim otkrićima organizatori izložbe predstaviće i savremenu Crvenu knjigu flore Srbije, o iščezlim vrstama koje je Pančić otkrio.

Josif Pančić izučavao je biljni i životinjski svet Srbije, otkrio je dve vrste skakavca, proučavao je ribe i ptice, bio je preteča ekologije u Srbiji, bavio se pedagoškim radom i pisao udžbenike.

Izložbu su priredili Galerija nauke i tehnike SANU, Biološki fakultet u Beogradu, Institut za botaniku i Botanička bašta "Jevremovac", uz podršku Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić", a autor postavke je akademik Vladimir Stevanović sa saradnicima. Izložba "Josif Pančić - nasleđe koje ne zastareva" biće otvorena do 10. oktobra, najavili su organizatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: