Nobelovac u poseti Srbiji

Nobelovac Timoti Hant od danas je u petodnevnoj je poseti Srbiji sa ciljem da pomogne razvoj domaćih naučnih projekata kroz fondove Evropske komisije.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.09.2014.

12:17

Default images

Hant će tokom posete Srbiji obići naučne ustanove u Beogradu, Novom Sadu, Negotinu i Zaječaru i prezentovati program Evropskog istraživačkog saveta koji odvaja značajna sredstva za razvoj nauke u Evropi i Srbiji, saopšteno je iz kancelarije princa Aleksandra Karađorđevića na čiji poziv Hant dolazi u Srbiju.

Cilj posete je da se osnaži podrška domaćim naučnicima i pomogne im se ukazivanjem na mogućnosti za finansiranje istraživačkih projekata unutar Evropske komisije.

Prof. dr Timoti Hant je Nobelovu nagradu dobio 2001. godine za otkriće temeljnog mehanizma kontrole ćelijskog ciklusa, a pet godina kasnije dodeljena mu je i titula Sera.

Član je naučnog tima Evropskog istraživačkog saveta koji definiše strategiju i metodologiju finansiranja naučnih projekata. U Srbiju dolazi uz podršku Evropske komisije sa ciljem da podrži i pomogne našim naučnicima da se povežu i bolje upoznaju sa mogućnostima finansiranja unutar programa Horajzon 2020 i konkretnije Evropskog istraživačkog saveta.

Prof. Hans održaće danas predavanje na Medicinskom fakultetu u Beogradu na temu ciklusa i kontrole mitoze i tom prilikom biće mu dodeljena i zvanje gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu sutra će održati predavanje o mogućnostima unutar Evropskog istraživačkog saveta za naučnike svih oblasti u Srbiji, dok će u petak održati predavanje u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Planirano je da Hant poseti Laboratoriju za nano tehnologiju Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, gde će razgovarati i sa predstavnicima Insituta za nuklearne nauke "Vinča", Instituta za biološka istraživanja i Biološkog fakulteta., kao i Medicinske centre u Negotinu i Zaječaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: