Zloupotreba jednog naučnog časopisa u Srbiji?

Početkom ove nedelje naučna javnost u Srbiji preplavljena je informacijom da je „Arhiv bioloških nauka“, stručni časopis koji izdaje Srpsko biološko društvo, razotkriven kao predatorski naučni časopis – objavljuje radove bez stručne provere drugih naučnika, uz finansijku naknadu.

Život

Izvor: B. Nikoliæ

Sreda, 18.06.2014.

22:48

Default images

Svetski poznati sajt koji se bavi proverom naučnih časopisa i razotkrivanjem onih koji objavljuju neproverene rezultate, iako tvrde da recenzije postoje „Scholarly Open Access“, objavio je članak o srpskom „Arhivu bioloških nauka“, a zatim tu informaciju prosledio emailom biolozima širom naše zemlje.

U ovom tekstu autor sajta Džefri Bil, svetski poznat borac za otvoren pristup naučnim informacijama, inače kreator poznate Bilove liste „predatorskih izdavača“, iznosi iskustva koja je sam imao u pokušaju da objavi naučni rad u ovom srpskom časopisu.

Glavni urednik „Arhiva bioloških nauka“ dr Božidar Ćurčić, inače redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kako navodi Džefri Bil tražio je naknadu od 1785 evra za njegovo objavljivanje. Uz dodatnu naknadu ponuđeno je i štampanje rada po ubrzanoj proceduri. Rad je prihvaćen za objavljivanje za manje od 24 sata bez recenzije nezavisnog stručnjaka iz te oblasti (što je pravilo u nauci). „Arhiv bioloških nauka“ sajt „Scholarly Open Access“navode kao zvanični časopis Srpskog biološkog društva, sa impakt faktorom (indeksom naučnog uticaja) od 0.791.

Povodom ovog svojevrsnog skandala zamolili smo za izjavu poznatu, izuzetno društveno angažovanu, profesorku Biološkog fakulteta dr Biljanu Stojković, koja ekskluzivno za B92 komentariše da se „u okviru biološke javnosti u Srbiji zaista podigla velika uzbuna i da je pokrenuto već nekoliko formalnih zahteva (na Biološkom fakultetu i Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“) da se o temi ’Arhiva’ povede diskusija. Ove institucije, zajedno sa Srpskim biološkim društvom, jesu suizdavači ovog časopisa i zbog toga snose deo odgovornosti za odluke uredništva.“
„Ukoliko su tačne tvrdnje koje su iznete u optužujućem tekstu i e-mailu koji smo dobili, a tiču se odsustva naučne recenzije i naplaćivanja radova (bez obzira da li se ta naplata vodila kao cena štampanja ili donacija Srpskom biološkom društvu), to su veoma ozbiljni akademski prekršaji i sasvim su daleko od etičkih normi koje želimo da vidimo u nauci. Zaista je neophodno, zbog obraza nauke u ovoj zemlji, da se stvar istera do kraja - i sa lažnim doktoratima i sa ’naučnim’ profiterima.“ – kaže za B92 profesorka Stojković.

Nakon ovoga događaja „Arhiv bioloških nauka“ je dodat na crnu listu ovog svetskog servisa za proveru naučnih časopisa, i preporučeno je da se u njemu ne objavljuju naučni radovi.

Ovaj događaj dolazi u trenutku kad se široka javnost bavi etičnošću pojedinih privatnih fakulteta i izbora u naučna zvanja koja nisu moguća bez objavljivanja odgovarajućeg broja naučnih radova.

„Ja još uvek verujem u kredibilitet nauke kao najsvetlije tačke u Srbiji i pouzdam se u biologe da će većinski odbraniti svoju struku i raskrinkati nepodopštine." – zaključuje prof. dr Biljana Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: