Koje je boje zapravo Sunce?

NASA je nedavno objavila poučan i zabavan video putem kojeg objašnjava koje se sve talasne dužine, nevidljive golim okom, mogu videti teleskopom.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.12.2013.

14:29

Default images

Novi video NASA-e pokazuje kako se razne talasne dužine Sunčeve svetlosti mogu prikazati tako da ih vidi i običan posmatrač.

Te su talasne dužine u SDO-u (Solar Dynamics Observatoryju) pretvorili u slike koje ljudi mogu videti, a svetlost je obojena u spektru duginih boja.

Gledajući video možete primetiti kako se isti deo Sunca pojavljuje u različitim bojama. To se događa jer svaka talasna dužina prikazuje Sunčevu materiju pri određenoj temperaturi.

Različite talasne dužine daju nam informacije o različitim satavima Sunčeve površine i atmosfere, a naučnici su ih iskoristili kako bi obojili celu sliku i zvezde koja se stalno menja.

Ovaj video daje novi uvid u materiju zvezde zbog koje je život na našoj planeti moguć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: