- Nauka -

Nauka

Vikend astrobiologije

Poslednji vikend u ovoj godini provedite zagledani u nebo i sa napravite sopstveni Svemir u Domu omladine na „Astro vikendu – vikendu astrobiologije“.

Nauka četvrtak 26.12. 14:52 Komentara: 3

Objašnjeni radio bljeskovi u svemiru

Svetska naučno-astronomska javnost je proteklih dana dobila novo objašnjenje misterije kratkih radio bljeskova, koji su u julu ove godine detektovani posredstvom velikog radio teleskopa Parks u Australiji. Naučna zajednica je tada mislila da pred sobom ima podatke o jakim radiotalasnim signalima koji dolaze iz dalekog Svemira. Međutim, čini se da priča o „misterioznim“ radio signalima dobija neočekivani obrt.

Nauka subota 21.12. 15:45 Komentara: 7

Branislav Petronijević o astrologiji

Kroz svega nekoliko nedelje navršiće se 100 godina od novinskog teksta koji je napisao poznati srpski naučnik i filozof dr Branislav Petronijević u najstarijem listu na Balkanu "Politici". U feljtonu "Tajne nauke" dr Petronijević piše protiv horoskopa i astrologije.

Nauka utorak 17.12. 21:47 Komentara: 8

Kina sletela na Mesec

U nedelju, 14. decembra u 14:11h lender Chang’e-3, koji je lansirala Kina, uspešno je sleteo na površinu Meseca. Chang’e-3 spustio se u oblasti Sinus Iridum, na severnom delu Meseca.

Nauka utorak 17.12. 16:09 Komentara: 6

Jezero na Marsu je dokaz života?

Minerali koje je identifikovao rover Kjurioziti na Marsu sugerišu da se na tom mestu nekada nalazilo jezero slabog saliniteta i neutralne pH vrednosti, a to su uslovi pogodni za razvoj života, saopštili su naučnici.

Nauka ponedeljak 9.12. 22:02 Komentara: 44
strana 1 od 8 idi na stranu