Otvoren put ka veštačkom čulu dodira

Tim kineskih i američkih naučnika napravili su prvi korak ka imitiranju čula dodira, tako što su proizveli površinu koja može da registruje pritisak u istom opsegu kao i ljudski prsti.

Život

Izvor: Izvor: BBC

Nedelja, 28.04.2013.

17:12

Default images

Ovo otkriće bi, po njihovom mišljenju mogla znatno da ubrza razvitak "pametne veštačke" kože koja je sposobna da "oseća" aktivnost na njenoj površini.

Površina sa senzorima koji su opisani u magazinu "Nauka" mogli bi takođe da pomognu da se robotima unapredi čulo dodira, a koristeći snopove nanovlakana od cink-oksida naučnici su uspeli da naprave deo površine koja se sastojala od 8.000 trantistora.

Ovo je potpuno nova tehnologija koja omogućava kontrolu električnih naprava direktno koristeći mehanički pokret, a svaki od tranzistora može da nezavisno proizvede elektronski signal kada se stavi pod neku vrstu mehaničkog pritiska.

Transistor osetljiv na dodir pod imenom "taksel" ima nivo osetljivosti u rangu onoga koji imaju ljudski prsti.

"Svaki mehanički pokret, kao što su pokreti ruku il prstiju robota mogli bi da budu "prevedeni" u stanje u kome bi mogli da kontrlolišu signal, što bi veštačku kožu učinilo "pametnijom" i dalo joj mnogo karakteristika koje ima i prava ljudska koža", rekao je Žong Lin Vang, profesor na Institutu za tehnologiju u Džordžiji.

Oponašanje čula dodira je za naučnike bilo veoma izazovno, a ono se može postići merenjem promena u otporu koji su izazvani mehaničkim dodirom.

Uređaj koji je proizveden se temelji na fizičkom fenomenu "piezoelektricitetu" kod koga se uočavaju male promene u polarizaciji kod materijala kao štosu cink i njegov oksid kada je pod nekom vrstom pritiska.

"Ovo otkriće moglo bi bit korišćeno u mnogim oblastima, uključujuću robotiku, proizvodnji malih uređaja, ljudsko-računarskom interfejsu i poljima koja uključuju mehaničke deformacije", rekao je Žong Lin Vang.

Foto: adamr / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: