Vlada da povede računa o nauci

Nakon reakcije stručne javnosti i saopštenja Društva za promociju i popularizaciju nauke i političari izneli zahtev da Vlada Srbije ne ometa regularan rad naučnika.

Život

Izvor: N. B.

Nedelja, 14.04.2013.

17:22

Default images

Podsetimo da je početkom aprila meseca, Oxford University Press, jedan od najvećih svetskih izdavača naučnih knjiga, stručne literature, zbornika radova i naučnih časopisa, obustavio pristup časopisima za mrežu naučnih institucija u Srbiji, zbog neplaćanja pretplate, koja je istekla krajem prošle godine. Pre toga je bio problem zakasnele pretplate za članstvo u CERNu. A tu su i problemi finansiranja naučnih projekata, ali i ugroženost rada Istraživačke stanice Petnica.

Kako nijedno od ministarstava koje je moglo da se oglasi po ovom pitanju – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kulture i informisanja – oglasilo se Društvo za promociju i popularizaciju nauke (DPPN) i zatražilo hitno izjašnjavanje o strateškom položaju nauke u razvoju naše zemlje.

Mnoge stručne organizacije su odmah reagovale pridružujući se ovom zahtevu. A tokom vikenda su se oglasile i neke stranke.

Zeleni Srbije su izneli zahtev da se opredeljenost Srbije da naučni i tehnološki razvoj budu, uz obrazovanje, nosioci razvoja, i da se nikako ne smeju zapostavljati.

"U kriznim vremeni ne smemo da ugrozimo ono što nas jedino može izvući iz problema, a to je obrazovanje i nauka", zaključuju Zelenio Srbije.

"Od početka godine Vlada Srbije nije uplatila godišnju pretplatu i posle nekoliko meseci čekanja vodeći naučni časopisi su počeli da otkazuju pretplatu za Srbiju", rekao je nekadašnji ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić u izjavi agenciji Beta.

Đelić je kritikovao republičku Vladu ukazujući na to da Vlada neplaćanjem pretplate uvodi u izolaciju naučnu zajednicu Srbije i sve studente.

Srbija je u nekoliko strateških dokumenata prethodnih deset godina definisala značaj razvoja nauke i bavljenje njom za razvoj celokupnog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: