Detektovana tamna materija?

Energetska svetlost koja isijava iz centra Mlečnog puta možda je i najbolji dokaz postojanja tamne materije do sad, kažu naučnici.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

15:58

Default images

Nova studija otkrila je snažan signal gama zračenja – svetlosti veoma kratke talasne dužine – koje dospeva iz sredine naše galaksije, a možda je rezultat eksplozije tamne materije.

Naučnici smatraju da je tamna materija, za koju se smatra da čini većinu materija u univerzumu, sastavljena od čestica pod nazivom WIMP-ovi (“slabo reaktivne masivne čestice”).

Ove čestice imaju sposobnost da ponište jedna drugu kada dođu u dodir, jer se veruje da su istovremeno sopstvene antičestice.

(Kada se čestice materije i njihovi antipodi oličeni u delićima antimaterije susretnu, oni se međusobno unište.)

U gustom središtu Mlečnog puta, trebalo bi da postoji dovoljno WIMP-ova koji mogu “naleteti” jedni na druge i eksplodirati u čistu energiju koja proizvodi druge čestice i, na posletku, gama zračenje.

Izobilje gama zraka je tačno ono što naučnici vide kada pogledaju ka centru naše galaksije Fermi teleskopom.

U novoj studiji istraživači su otkrili signal gama zračenja koje nije poticalo ni od jednog poznatog objekta u tom delu svemira.

Iako je jedno od najjednostavnijih objašnjenja da ovo zračenje potiče od poništavanja tamne materije, naučnici ipak žele da dublje ispitaju ovu pojavu, pre nego što potvrde da je o tome reč.

Ono što je sigurno, je da svetlost ima sopstveni izvor koji nije ni jedan od poznatih objekata u tom delu svemira.

Ono što predstoji, je ispitivanje patuljastih galaksija koje okružuju Mlečni put, a ako je teorija o WIMP-ovima tačna, trebalo bi da se poništavanje desilo i u centrima tih galaksija.

Ako se isto gama zračenje opazi i u njihovom slučaju, postojanje tamne materije imalo bi snažno uporište u stvarnosti.



Sunce okruženo tamnom materijom?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: