- Nauka -

Održana konferencija o upravljanju vebom

U Beogradu je 30. i 31. maja održana četvrta konferencija „Evropski dijalog o upravljanju Internetom“ - EuroDIG 2011. Konferenciju EuroDIG 2011 otvorili su predsednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković, i državna sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić.

Nikola Božić
Podeli

Premijer Cvetković je istakao da je Internet od suštinske važnosti za razvoj privrede i ukazao na to da je razvoj novih servisa, poput e-uprave, e-bankinga i širokopojasnog Interneta, od izuzetne važnosti za mala i srednja preduzeća. Državna sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić, kao domaćin skupa, istakla je kao veoma značajno što je organizacija ovakvog događaja poverena Beogradu i Srbiji, jer doprinosi našem uključivanju u evropske tokove i prepoznavanju Srbije kao zemlje koja razmišlja o budućnosti, shvata značaj informacionih i komunikacionih tehnologija i aktivno radi na stvaranju uslova za njihov brži razvoj.

Ovogodišnja konferencija o upravljanju Internetom donela je nekoliko zanimljivih iskoraka u diskusiji o društvenim aspektima i upravljanju Internetom. Jedna od važnih tema odnosila se na kritične resurse Interneta u Evropi, posebno u kontekstu ubrzanog razvoja Interneta, ali i bezbednosti infrastrukture, budući da povećano korišćenje Interneta i intenzitet mrežnog saobraćaja ugrožavaju kvalitet usluga. Postoje i ozbiljne pretnje po bezbednost infrastrukture, zbog čega je neophodno osmisliti procedure za brz i bezbedan oporavak u slučaju napada. Takođe, neophodno je definisati kritične segmente infrastrukture i potencijalne pretnje, kako bi se što kvalitetnije neutralisale.

Diskusija o granici između prava na slobodu govora i govora mržnje na Internetu, odnosila se na mišljenja oko toga gde se završava demokratsko pravo da se Internet koristi za saopštavanje ličnih stavova i gde počinje vređanje i ugrožavanje tuđih prava. Pokazalo se da među evropskim zemljama postoje razlike po ovom pitanju, ali da su mnogo manje nego na globalnom nivou.

Definisanje prava privatnosti na Internetu provlačilo se skoro kroz svaku diskusiju, a nametnula su se i pitanja kao što su: kako zaštiti korisnike od zloupotrebe njihovih podataka i kako olakšati razumevanje teških pravničkih obrazloženja, kao što su ona kada korisnik želi da otvori novi nalog na društvenim mrežama ili besplatnim uslugama elektronske pošte na vebu.

U okviru osam tematskih sesija diskutovalo i o standardima za definisanje privatnosti, većoj uključenosti pojedinaca u procesima razvoja Interneta, etici i korporativnoj odgovornosti, novim poslovnim modelima na Internetu, pismenosti i kriminalu na Internetu i zastupljenosti ostalih jezika, osim engleskog, na globalnoj mreži.

Prema mišljenju Vladimira Radunovića, koordinatora obrazovnih programa pri Diplo fondaciji, jednog od organizatora konferencije, na skupu je otvoren veliki broj tema, iako za dva dana nije bilo moguće pokriti sva pitanja u vezi sa upravljanjem Internetom.

„Internet više nije tehnološki fenomen, već društveni. Nisu samo inženjeri oni koji treba da se bave novim tehnologijama. Pravnim, ekonomskim i regulatornim pitanjima treba, pre svega, da se bave oni koji donose odluke, poslovni svet i korisnici Interneta, sve to u jednom otvorenom dijalogu kao što je EuroDIG. Nadam se da će i na lokalnom nivou biti pokrenuta pitanja o kojima se ovde razgovaralo i da će Srbija aktivno učestvovati u svetskim diskusijama na teme vezane za upravljanjeInternetom.“, naglasio je Radunović.

Jedan od organizatora konferencije Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica je naglasio važnost podizanja elektronske pismenosti, kao i povećanje korišćenja novih tehnologija u osavremenjavanju nastave. "Prevazilaženje jaza između tzv. digitalne generacije, koja život ne poznaje bez Interneta, i generacija kojima je Internet inovacija u životu je veoma važno. Diskusija o e-obrazovanju, e-pismenosti i zaštite dece na Internetu je bila veoma plodonosna i korisna", rekao je gospodin Božić.

Domaćin konferencije bila je Uprava za digitalnu agendu Republike Srbije, a organizatori su Savet Evrope, Švajcarska federalna kancelarija za telekomunikacije (OFCOM), Diplo fondacija, Evropska radiodifuzna unija (EBU), uz podršku Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), EUneta, Istraživačke stanice Petnica i drugih.

Skupu je prisustvovalo preko 500 učesnika, od kojih skoro 300 iz inostranstva: predstavnici Evropske komisije i Parlamenta, Saveta Evrope i nadležnih ministarstava evropskih država, regulatornih agencija, Evropske asocijacije pružalaca internet usluga, telekomunikacionih operatora (Telenor, Telefonica), predstavnici internet kompanija (Google, Microsoft), proizvođači opreme (Cisco, Ericsson), predstavnici registara internet domena, medijskih udruženja, predstavnika privatnog sektora, akademskih institucija, nevladinih organizacija i mreža, kao i internet zajednica (ISOC, ICANN).

Sponzori konferencije bili su: Telenor, Huawei, Microsoft, Google, Switch, VeriSign, EUnet, ICANN, Ericsson, Affilias, RNIDS, USAID i IREX.

Više informacija o konferenciji EuroDig 2011 programu možete da vidite na adresi www.eurodig.rs.

Nauka

Razvoj učenog društva u Srbiji

Istorija akademije može se podeliti na četiri veće etape, prema oblicima u kojima je akademija funkcionisala: Društvo srpske slovesnosti (1841– 1864), Srpsko učeno društvo (1864–1886), Srpska kraljevska akademija (1886–1947) i Srpska akademija nauka i umetnosti (od 1947. do danas)

Nauka utorak 28.06. 09:35 Komentara: 0

Strast za matematikom

Čitaoci mojih poznatih knjiga o matematici znaju šta osećam prema brojevima. Brojevi su portali za ostale univerzume. Brojevi nam pomažu da sagledamo veći univerzum koji je standardno zaštićen od naših malih mozgova, koji još uvek nisu dovoljno evoluirali da bi shvatili matematičko poimanje svemira.

Nauka nedelja 26.06. 17:01 Komentara: 11

Sunce kao dežurni krivac

Ne dešava se često u današnje vreme da se nauka izbori za mesto na naslovnim stranicama medija i portala. Da bi se to uopste desilo, naučno otkriće mora biti označeno kao senzacionalno inače će ostati neprimećeno među estradnim svadbama, transferima sportista i vestima iz rijalitija.

Nauka četvrtak 23.06. 23:20 Komentara: 9

Kakvo je stanje u društvenim naukama?

U ovom tekstu želimo da objasnimo zbog čega je kvalitet istraživačkog rada u društvenim naukama u Srbiji, i pored jednog broja izuzetnih pojedinaca, u proseku na relativno niskom nivou, kao i šta bi trebalo preduzeti da bi se to promenilo. Smatramo da je glavni razlog za to niska međunarodna konkurentnost domaćih istraživanja i istraživača u ovim oblastima.

Nauka četvrtak 16.06. 15:46 Komentara: 15

Šta se dešava sa Suncem?

Dešavanja na Suncu - pege koje blede i smanjena magnetska aktivnost u blizini polova, mogu biti znak da se naše Sunce priprema za period manje aktivnosti narednih godina

Nauka sreda 15.06. 12:40 Komentara: 32

Bakterija preti Evropi

Dvadeset dvoje mrtvih, više od 2000 zaraženih, milioni nesigurnih... Enterhemoragična ešerihija koli, osim epidemije, preti da izazove političku krizu, pa i trgovinski rat

Nauka subota 11.06. 14:20 Komentara: 1

Nauka na Androidu

Predstavljamo 10 aplikacija namenjenih za korišćenje na sve popularnijim telefonima sa Android platformom. Aplikacije, subjektivno procenjene kao zanimljive, zabavne, a neke čak i korisne

Nauka utorak 7.06. 11:48 Komentara: 2
strana 1 od 5 idi na stranu