- Nauka -

Ima li nauka u Srbiji budućnost?

Ima li izgleda da u Srbiji dođe do napretka? O tom pitanju, kao i o trenutnom stanju nauke u Srbiji u četvrtak se razgovaralo na tribini “Budućnost nauke u Srbiji” koju je organizovao Kulturni centar Beograda u saradnji sa nedeljnikom “Vreme”.

S. B.
Podeli

Ovom tribinom Kulturni centar, kao ustanova koja je u Beogradu prepoznatljiva po književnim, muzičkim i drugim kulturnim događajima, otvara prostor i za nauku. Povod za ovu tribinu bilo je nedavno ukidanje samostalnog Ministarstva nauke i tehnologije i pripajanje tog resora Ministarstvu prosvete. Događaj je protekao u svetlu akcije “Reci NE ukidanju Ministarstva nauke” koju je potpisalo više od 5000 istraživača u Srbiji.

“Mi se nismo oslanjali samo na budžet, nego smo se okrenuli drugim, evropskim izvorima finansiranja”, rekla je Katarina Petrović, savetnica za nauku i tehnologiju potpredsednika Vlade Božidara Đelića, koja je do nedavno učestvovala u aktivnostima ukinutog Ministarstva. Ukazujući i na izvesne propuste i teškoće, ona je podsetila na napredak koji je u poslednje dve i po godine u ovom sektoru ipak ostvaren. Ministarstvo je, naime, predložilo Strategiju naučnog i tehološkog razvoja koja je bila preduslov da se od Evropske investicione banke dobije kredit za jačanje naučne infrastrukture u vrednosti od 200 miliona evra.

“Zanimalo nas je da li i drugi naučnici dele naše mišljenje o štetnosti ukidanja izdvojenog ministarstva”, rekao je dr Milovan Šuvakov, predsednik Društva za promociju i popularizaciju nauke i viši naučni saradnik Instituta za fiziku u Beogradu, objašnjavajući kako je pokrenuta peticija. On je podsetio da je objavljivanje spiska resora rekonstruisane Vlade početkom marta izazvalo veliko iznaneđenje, ali da je i toliki broj potpisnika peticije bio neočekivan za “Reci NE tim”. Štampanu kopiju potpisa, organizatori peticije su 27. marta predali predsedniku Republike, Vlade i parlamenta.

Pored toga, razgovaralo se i o odnosu instituta sa univerzitetom, kao i o vrednovanju naučnog rada, o razlikama između društvenih i prirodnih nauka, o primenama i novim tehnologijama, ali je centralna tema svakako bio – odliv mozgova. Sagovornici su se složili da je taj kompleksan problem presudan za pitanje budućnosti nauke, ali i tehnološkog napretka privrede.

Predsednica Nacionalnog saveta za nauku, dr Vera Dondur je posebno ukazala kako je za razvoj nauke važan ostanak mladih istraživača u Srbiji. Ona je podsetila da je prethodno Ministarstvo omogućilo zapošljavanje više od 1700 mladih istraživača. “Želim da verujem da je spajanje resora bila dobra odluka”, ironično je rekao Vlada Janković iz Upravnog odbora Centra za promociju nauke.

Publici su se obratili i gosti tribine, Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica, kao i Darko Đukić iz Jedinice za implementaciju projekata koja se stara o evropskim kreditima i investicijama u naučnu infrastrukturu. On je rekao da su evropski partneri bili iznenađeni i zabrinuti posle vesti o ukidanju Ministarstva, ali da to neće uticati na raspodelu sredstava za naučnu opremu.

Kako bi se pritisak na vlasti da promene odluku o ukidanju resora nastavio, “Reci NE tim” je osmislio akciju slanja plišanih životinja sa znakom “NE” u sve one ustanove u svetu gde je stigla srpska nauka. Sa druge strane, kako su najavili u Kulturnom centru Beograda, tokom ove godine će, u saradnji sa nedeljnikom VREME, biti organizovano još događaja koji će biti posvećeni nauci.

Nauka

Zašto zaboravljamo?

„Ključevi! Gde su mi ključevi?!“, „Kako beše ide onaj broj telefona....”, i “Ko je bio onaj tip..?” su svima poznate fraze. Starenje nosi svoj ceh, i obično znači da postajemo malo zaboravni, što ume da dovede do svakodnevnih neprijatnih situacija.

Nauka subota 30.04. 13:43 Komentara: 6

100 godina Solvejeve konferencije

Pre tačno sto godina, u Briselu, počinju da se organizuju Solvejeve konferencije, koje će postati verovatno najznačajniji skupovi svetskih fizičara i hemičara u istoriji nauke

Nauka petak 29.04. 10:42 Komentara: 0

Koliko je daleko Černobilj?

Na koliko se kilometara od Beograda nalaze balkanske nuklearne centrale? Srbijа je okružena nuklearnim reaktorima čija je ukupna snaga veća od 5700 MW na pragu. U četiri susedne države trenutno je operativno devet reaktora, a grade se još dva.

Nauka utorak 26.04. 09:00 Komentara: 12

50 godina Instituta za fiziku

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti u četvrtak, 21. aprila je otvorena izložba „Physics4U - prvih pola veka Instituta za fiziku u Beogradu“ posvećena petodecenijskim dostignućima ove prestižne naučne institucije u našoj zemlji.

Nauka subota 23.04. 14:23 Komentara: 3

Hemijska veza

Francusko-poljska naučnica i verovatno najpoznatija hemičarka svih vremena Marija Kiri, svoju drugu nobelovu nagradu dobila je pre tačno sto godina. No za razliku od Ajnštajnove čudesne 1905. i galilejeve 1609, koje su bile povod obeležavanja međunarodnih godina fizike i astronomije, 1911. za madam Kiri nije bila godina uspeha, već period – najmučnijih iskušenja

Nauka ponedeljak 18.04. 13:14 Komentara: 4

50 godina Kosmičke ere

Tog 12. aprila 1961. godine čovek je po prvi put otišao u Svemir. Povodom 50 godina ovog jubileja pogledajmo koji su dometi ruske kosmonautike.

Nauka utorak 12.04. 10:54 Komentara: 3

Zablude o staroj Sparti

Nijedan drugi polis u staroj Grčkoj nije tako jasno definisao svoje ciljeve i uložio trud da ih ispuni i održi kao što je to Sparta činila i radila. Uprkos podacima kojima raspolažemo, iznenađujuće je teško napisati istoriju Sparte.

Nauka sreda 6.04. 11:01 Komentara: 9

Mršavite molekularno

Sada su istraživači jedan korak bliži pobedi u borbi protiv gojaznosti. Našli su da način pretvore ćelije kože u ćelije masnog tkiva koje umesto da čuvaju kalorije, upravo rade obrnutu stvar - sagorevaju ih.

Nauka sreda 30.03. 12:49 Komentara: 6
strana 1 od 4 idi na stranu