RS: Evropa finansira novu naučnu instituciju

Grupa istraživača iz Novog Sada po prvi put osvojila sredstva Teaming programa, zahvaljujući čemu će nastati nova istraživačka institucija

Život

Izvor: I. Horvat S. Bubnjeviæ

Nedelja, 01.02.2015.

22:50

Default images
foto: CPN.

Nakon izuzetnog uspeha Sofije Stefanović, koja je osvojila prvi ERC grant među srpskim naučnicima, iz Brisela je stigla vest da je Srbija dobila i prvi Teaming projekat.

Od 169 predloženih projekata, finansiranje je dobilo samo dvadesetak iz svih delova Evrope, a među njima se po prvi put našao i jedan konzorcijum na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu koji je predložio projekat pod nazivom ANTARES.

Zahvaljujući značajnim evropskim sredstvima iz Teaming programa, konzorcijum je dobio priliku da razvije savremeni naučni centar u Novom Sadu. Predviđeni budžet projekta u prvoj fazi je 433.720 evra, a u drugoj čak 29 miliona evra.

Šefovi ovog projekta su profesorka Vesna Bengin-Crnojević i profesor Vladimir Crnojević sa Univerziteta u Novom Sadu, koji su osnivači istraživačkog centra BioSense.
foto: CPN
”Meni ovaj rezultat vraća veru da se mnogo toga može uraditi i u Srbiji”, rekla je ekskluzivno za Elementarijumkoordinatorka projekta dr Vesna Bengin-Crnojević (na slici), neposredno nakon što su stigle dobre vesti od Evropske komisije.

Njen tim će u prvoj fazi izraditi biznis plan, da bi potom pokušali da osvoje i sredstva za izgradnju.

Projekat pod nazivom ANTARES (skr.Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) ima za cilj da postojeći BioSense centar na Univerzitetu u Novom Sadu pretvori u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.

ANTARES predviđa dugoročnu i uzajamno korisnu stratešku saradnju, kako bi region krenuo put inovativnog napretka”, navodi se u predlogu projekta ANTARES.

Pored novosadskog centra BioSense, partneri na projektu su DLO (Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek) iz Holandije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Program Teaming je jedan od instrumenata novog evropskog programa finansiranja Horizont 2020. Projekat se odobrava i realizuje tokom dve faze.

Najuspešnijim kandidatima iz prve faze odobravaju se sredstva u visini od 200.000 do 500.000 evra za izradu detaljnog biznis plana, koji će ilustrovati potencijal budućeg naučnog centra.

Projekti sa najkvalitetnijim biznis planom, u okviru faze dva, osvajaju sredstva za osnivanje novog ili unapređivanje postojećeg naučnog centra. Sredstva za ovu fazu dodeljuju se u visini od 15 ili čak 20 miliona evra.

Više na linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: