Ljubimac -

Dozvoljavate psu da jede sve što poželi? Rizik koji može dovesti do fatalnog ishoda

Iako neizmerno volimo svoje ljubimce i brinemo o njima kao o sopstvenoj deci, ponekad ih nesvesno izlažemo fatalnim rizicima.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Patryk Kosmider
Foto: Shutterstock/Patryk Kosmider

Previše je uobičajeno da ljudi dozvoljavaju svom psu da pojede sve što padne na pod. Ponekad u šetnjama parkom, igralištem i uopšte u prirodi, vlasnici dozvoljavaju svojim psima da probaju sve što im se nađe pred ustima. Takođe se često dešava da kućni ljubimci pokupe najodvratnije predmete napolju, zbog čega vam nije lako da ih izvadite iz usta. Mnogi pretpostavljaju da će pas ispljunuti ono što mu se ne sviđa. Zašto je opasno? Mnoge namirnice koje se koriste u ljudskoj ishrani nisu dobre za pseći stomak. Pod ovim podrazumevamo ne samo ono što koristimo za pripremu obroka, već i ono što bacamo u kantu za smeće. Mnogo toga može lako izazvati začepljenje creva ako pas nije u stanju da povrati ono što je pojeo. To uključuje čarape, teniske loptice, kanap, pertle, donji veš, šnale, vezice za kosu... Oštri predmeti kao što su štapovi, slamke, kosti i dečije igračke veoma su primamljivi za pse, koji će ih takođe progutati ako im se ukaže prilika. Međutim, oni mogu probušiti ili pokidati probavni trakt vašeg psa. Ovo se obično završava skupim hitnim operacijama, ali i smrću ako ne dođete do veterinara na vreme.
Šta bi trebalo da radite? - Saznajte koju hranu iz svoje ishrane nikada ne biste trebali davati svom psu. - Uklonite ili sprečite kućnog ljubimca da jede biljke i predmete koji bi izazvali zdravstvene probleme. - Ne dozvolite psu da nasumično jede i grize sve što vidi napolju: predmete, hranu, pileće kosti, mrtve životinje... - Ako uzme nešto što ne bi trebalo, odmah mu izvadite iz usta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu