Šest saveta koji će pomoći da vaš pas lakše prebrodi ledene dane

Za patuljastog šnaucera kažu da je mali pas sa velikim srcem, ali i to srce treba da izdrži ovako niske temperature kada mora da izađe napolje. Doktor veterinarske medicine Dejan Milošević daje nekoliko saveta.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 24.01.2022.

15:09

Šest saveta koji će pomoći da vaš pas lakše prebrodi ledene dane
Foto: Shutterstock/Sandra Schramm

Ukoliko se odlučite da svog psa izvedete na trčanje i igranje na snegu, ipak morate da vodite računa, jer i ispod snega vrebaju potencijalne opasnosti.

Donosimo šest najboljih saveta za zimsku zaštitu kućnih ljubimaca.

Svojim ljubimcima obezbedite odgovarajuću garderobu

Dugodlaki kućni ljubimci obično su otporniji na hladnoću, ali kratkodlakim ili onima s kraćim nogama je hladnije, pa bi zbog toga morali imati odgovarajuću odeću specijalno napravljenu za njih. Čak i ako svom ljubimcu pre šetnje obučete kaput ili jaknu, pazite da ne ostane predugo na hladnoći ili pod snegom.

Za male pse je veoma važno da ne upadnu u sneg, jer im brzo postaje hladno. Ako pas počne da cvili, drhti ili usporeno diše, znači da mu je hladno i da je vreme da se vratite kući na toplo.

Kako da pripremite ljubimce za sneg – čarapice i čizmice pomažu VIDEO

Voditi računa da ne jedu sneg

I još nešto – ne dozvolite psu da jede sneg jer može dobiti upalu grla i neke druge infekcije.

Takođe, vazduh u velikim gradovima je prilično zagađen, tako da ni sneg nije potpuno čist i neće nikako biti dobro za vašeg ljubimca da ga jede.

Šta ako pas upadne u stanje hipotermije

Vodite računa da pas ne upadne u stanje hipotermije, stanje koje se javlja kada telesna temperatura padne ispod normalne. Ako temperatura psa nastavi da opada, mišići se ukoče, disanje i otkucaji srca usporavaju – to može biti opasno za njega.

Tada bi psa trebalo zagrejati – umotati u neko ćebe i uneti u toplo. Takođe, trebalo bi mu dati da pije toplu tečnost.

Pesak i so mogu da iritiraju šape

Zimi se klizavi trotoari posipaju solju, zbog čega se jastučići na šapama pasa suše, što može dovesti do iritacije. Preduzmite mere na vreme – odmah nakon šetnje, operite šape toplom vodom i obrišite. Redovno proveravajte jastučiće šapa – ako primetite suvoću ili pukotine, kupite specijalnu omekšavajuću kremu u veterinarskoj apoteci.

I još nešto, ukoliko je vaš pas trčao kroz duboke snežne nanose, bilo bi korisno da mu operete i stomak.

Pas pravi grudve od snega i uživa u tome: "Bio je dete u prošlom životu" VIDEO

Topla kućica i više proteinske hrane za dvorišne pse

Boraveći napolju na hladnom, pas troši više energije nego leti, jer se, pored uobičajenih istrčavanja, energija troši i na zagrevanje.

Ne zaboravite da svom ljubimcu date dosta proteinske hrane kako bi imao dovoljno snage.

Dvorišnim psima treba obezbediti toplu kućicu i mlaku vodu i ne ostavljajte je da se zaledi.

Psi se zimi češće izgube

Vodite računa da vam je pas stalno na oku, jer činjenice govore da se zimi češće gube. Brže se smrači, a psi, koji u sumrak ne vide tako dobro kao mačke, ne pronalaze lako put nazad do vlasnika kada se prilično udalje. Ali šta je sa mirisom? Takođe, psu je teže da pronađe put po mirisu zimi nego leti, jer sneg i led manje zadržavaju mirise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: