Otkrijte da li je vaš ljubimac "desnošap" ili "levošap" uz pomoć par trikova

Naučnici pronašli način na koji se može odrediti da li je životinja “levoruka” ili “desnoruka”, odnosno da li je spretnija sa levom ili desnom šapom.

Izvor: Novosti

Utorak, 09.11.2021.

18:43

Otkrijte da li je vaš ljubimac
Foto:EPA/ STR

Istraživanje koje sprovedeno 1991. godine na Univerzitetu Ataturk u Turskoj pokazalo je da je 50 odsto mačaka "desnošapo", dok je 40 odsto njih "levošapo", a ostatak je sposoban da koristi obe šape pođednako dobro.

Slično istraživanje sproveli su i naučnici sa Univerziteta u Mančesteru, koje je pokazalo da su psi u Engleskoj ravnomerno podeljeni na "desnoruke" i "levoruke".

Istraživanje koje sprovedeno 1991. godine na Univerzitetu Ataturk u Turskoj pokazalo je da je 50 odsto mačaka “desnošapo”, dok je 40 odsto njih “levošapo”, a ostatak je sposoban da koristi obe šape pođednako dobro.

Slično istraživanje sproveli su i naučnici sa Univerziteta u Mančesteru, koje je pokazalo da su psi u Engleskoj ravnomerno podeljeni na “desnoruke” i “levoruke”.

Isprobajte ove trikove

Ukoliko sami želite da kod kuće ispitate da li je vaš ljubimac “desnoruk” ili “levoruk”, možete to učiiti uz par "trikova":

- ako ste naučili svog psa da vam da šapu, obratite pažnju na to koju vam češće pruža

- uzmite omiljenu plišanu igračku vašeg psa i u nju stavite neku poslasticu, zatim je položite tačno ispred psa; posmatrajte na koji način, odnosno kojom šapom će pas posegnuti za igračkom, a kojom će je pridržavati dok se igra ili žvaće
- umažite njušku svog ljubimca (psa ili mačke) nečim kao što je na primer jogurt i posmatrajte kojom šapom će se obrisati
- obratite pažnju na to kojom šapom mačka pokušava da “ulovi” igračku kojom je mamite
- Prema rečima stručnjaka, ukoliko želite da tačno utvrdite da li je vaš ljubimac “desnošap” ili “levošap”, potrebno je da ove testove ponovite oko 100 puta u nekoliko narednih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: