Da li mačke umeju da vole?

Mačke imaju lošu reputaciju – hladne i udaljene pripitomljene životinje, barem u poređenju sa njihovom glavom konkurencijom poznatim kao "čovekov najbolji prijatelj" – pas.

Izvor: petmagazine

Sreda, 03.11.2021.

14:51

Da li mačke umeju da vole?
Foto: Profimedia

Međutim, one i te kako osećaju naklonost prema vlasnicima, međutim one to jednostavno izražavaju drugačije, i to nam ne govore samo vlasnici mačaka, sada postoji i istraživanje koje to dokazuje.

Studija koja je sprovedena o emocionalnoj povezanosti između mačaka i njihovih vlasnika je koristila istu klasičnu proceduru koja se koristi u ispitivanju afektivne vezanosti kod ljudi – "situacija sa strancem". U njoj se ispituje kako dete reaguje u situaciji kada je u prostoriji prisutna nepoznata osoba, a deo ispitivanja je i odlazak majke ili oca iz prostorije u kojoj dete ostaje samo.

Istraživači sa Univerziteta Oregon stejt zaključili su da mačke zaista vole svoje ljude – ili ih u najmanju ruku vide kao negovatelje – nakon sprovođenja studije o mačićima, po uzoru na prethodna istraživanja o psima i bebama, navodi "Pet magazin".

Studija, objavljena u časopisu Current Biology, ispitivala je kako su mačići reagovali nakon što su proveli dva minuta sa svojim starateljom, ostali sami, a zatim su se ponovo okupili još dva minuta. Nakon eksperimenta, oni su kategorizirali svaku macu prema "stilovima" vezanosti dodeljenim bebama i psima u prethodnim studijama – sigurni, ambivalentni, izbegavajući i neorganizovani.

Rezultati pokazuju: 64 odsto maca pokazalo je "siguran stil vezivanja" sa svojim starateljem, što znači da je mačka delovala izbezumljeno kada su napustili sobu, ali je "pokazivala smanjeni stresni odgovor" po povratku. S druge strane, otkriveno je da oko 30 odsto mačića ima "nesiguran stil vezivanja", što znači da se nivo stresa nije smanjio po povratku "njihove osobe" u sobu. Međutim, ovaj rascep je u skladu sa literaturom o bebama – pa manji procenat sa nesigurnim stilovima vezivanja nije specifičan za mačke, suprotno uvreženom verovanju. Takođe imajte na umu: procenat mačaka sa "sigurnim" stilovima vezivanja zapravo je veći od pasa – samo 58 odsto pasa pokazalo je "sigurnu" vezanost, dok je 42 odsto kategorisano kao nesigurno.

Štaviše, obrasci ponašanja mačića ostali su dosledni kada je tim istraživača ponovio eksperiment sa grupom odraslih mačaka. Zaključak je da mačići i odrasle mačke pokazuju isti nivo naklonosti prema svojim starateljima kao i bebe, a možda čak i nešto više od pasa.

Da, ovo je samo jedno istraživanje, na osnovu kojeg samo možemo da kažemo – dajte šansu mačkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: