Pet najinteligentnijih rasa pasa FOTO

Gotovo svaki vlasnik pasa će za svog mezimca reći da je najpametniji. Ali kako se uopšte meri inteligencija među psima?

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2021.

12:05

Pet najinteligentnijih rasa pasa FOTO
Foto: Shutterstock/vchal

Ono što treba imati u vidu je da ne postoji samo jedna vrsta inteligencije, jer su neki psi najbolji za dresuru, neki su najbolji čuvari, najbolji porodični psi, kućni psi, psi pomagači, i slično.

Treba naglasiti da je svaki pas pametan i luckast na svoj način – upravo zato ih i volimo.

Evo koje su najinteligentnije vrste:

Border koli

Border koli, zovu ga Ajnštajn među psima. Ova rasa je razvijena da bi kontrolisala krda ovaca između Škotske i Engleske. Izuzetno su izdržljivi i poslušni, te se čak i danas koriste za kontrolu krda.

Ovo je aktivan pas, voli da trči da se igra, da se takmiči, bilo sa vama ili sa drugim psima. Ako uzmete border kolija za ljubimca budite spremni na to da će vas ovaj pas nasamariti mnogo puta.

Toliko su inteligentni da ćete imati osećaj da vas sasvim razumeju i da su čak inteligentniji i od vas. Veoma su privrženi gazdi, druželjubivi i razigrani. Odličan su izbor ako volite aktivan život, jer koli svakako nije kućni pas. Nemojte ga uzimati ukoliko ste pasivni, jer ovaj pas voli izazove i konstantnu igru.

Preporučuje se za porodice sa decom (koja će jedina biti u stanju da ga izmore).

Pudla

Pudla je jedna od najomiljenijih vrsta pasa na čitavom svetu. Dolaze u nekoliko veličina: standardna, minijaturna i toj pudla. Imaju preporznatljivo, kovrdžavo i mekano krzno koje ih izdvaja od drugih pasa. Ovakvo krzno zahteva redovno održavanje kako se ne bi napravili čvorići.

Smatra se da je pudlica jedna od omiljenih porodičnih pasa, prijateljski su nastrojene, odlično se slažu sa decom, možete je dresirati na veliki broj komandi. Ali, nekad umeju biti tvrdoglave i svojelgave – što je i odlika njihove inteligencije.

Kako biste izbegli tu tvrdoglavost, preporučujemo da krenete sa dresurom dok je pudla još štene, jer će na taj način razviti prijateljski karakter. Brzo se vezuju za vlasnika, zato pate, i ljute se kada vlasnik nije tu uz njih neko vreme.

Kada su dobro dresirane sa lakoćom slušaju komande i vole da udovolje vlasniku, a ako nisu dobro dresirane onda isplivava ta njihova tvrdoglavija strana, pa ćete se teže nositi sa njima.

Nemački ovčar – vučjak

Iako bi se po izgledu i narodnom nazivu reklo da vučjak ima veze sa vukom, to, zapravo nije istina. Kada su najpametniji psi u pitanju ne možemo izostaviti nemačkog ovčara. Toliko su inteligentni i laki za dresuru, da često predstavljaju policijske pse ili pse vodiče za osobe sa posebnim potrebama.

Mogu izgledati pomalo zastrašujuće zbog sličnosti po izgledu sa vukovima, ali ispod toga se krije izuzetno lojalan, pametan pas koji bi sve učinio za vas. Izuzetno se lako dresiraju i ne predstavljaju pse problematičnog karaktera.

Odlični su porodični psi, lepo se slažu sa decom, prema njima se ponašaju izuzetno zaštitnički, tako da se ne morate brinuti za detetovu bezbednost ako ste ga ostavili sa vučjakom.

Ako nisu dobro dresirani mogu biti agresivni, zato je bitno da ih dresirate što ranije kako bi razvili lep karatker. Agresivnost mogu pokazati i u čoporu, kako bi se pokazali kao alfe.

Za vučjake koji su najpametniji psi nije tipično da budu stidljivi. Te, ako poseduju ove osobine, smatra se da nešto nije u redu sa njima i da ih ne treba pariti.

U svakom slučaju, ako se odlučite za ovu vrstu psa, sigurno nećete zažaliti.

Zlatni retriver

Sasvim sigurno ste očekivali da će se i zlatni retriver pojaviti na ovoj listi. Zlatni retriveri su najpametniji psi. I da napomenemo, ova lista nije od inteligentnog ka manje inteligentnog, već su rase nabacane bez reda – baš zato što je svaki pas inteligentan na svoj način.

Ovo je jedna od omiljenih rasa pasa na čitavom svetu. Pored toga što se može reći da su najpametniji psi, oni su izuzetno verni, strpljivi, poslušni, lako se dresiraju, odličan su izbor za porodice sa decom.

Veliki su i jaki, odrasli mužjaci imaju preko 30 kilograma. Predstavljaju dobre čuvare i lovce, ali zbog svoje nežnije strane se uglavnom gaje kao kućni ljubimci.

Nisu aktivni kao neke druge rase pasa, ali vole da se šetaju i igraju. Redovno ih vodite u šetnju i dajte im da se istrče po parku i to će njima biti dovoljno.

Doberman

Kada su u pitanju najpametniji psi, ne može se izostaviti doberman – koji definitivno izgleda najopasnije od svih prethodnih. Ali nemojte da vas to zavarava, doberban može biti prava maza u dobrim rukama.

Dugovečni su, žive oko 13 godina, a ako su izuzetno zdravi, životni vek im se može produžiti.

Vrhunski građen pas, prepoznatljiv je po svom elegantnom i strogom izgledu. Lojalan je, inteligentan, zna veoma brzo da odreaguje i zato predstavlja odličnog psa čuvara. Nije tip psa koji će praviti nevolje, ali tu je da brani svoje voljene čak i do smrti. Predstavlja jednu od najboljih vrsti pasa za porodicu.

Iza strogog izgleda se krije prava mazna ličnost, pun ljubavi. Mnogo se vezuje za svoju porodicu, naročito za decu, prema kojima je posebno zaštitnički nastrojen. Uzmite u obzir da je ovaj pas izuzetno aktivan, te da ga ne možete držati u kući, osim ako mu ne date svaki dan da se dobro istrči.

Ovaj pas je odličan izbor za aktivniju porodicu. Slobodno ga povedite na planinarenja i izlete, mnogo će mu prijati fizička aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: