Energetska bomba: Mačke su, pa mačke

Ako imate mačku, verovatno znate da je ideja o savršenoj maci, koja je staložena, ne buni se i umiljata je sve vreme dok je mazite - netačna, bar u većini slučajeva

Izvor: petmagazine.rs

Ponedeljak, 01.03.2021.

14:41

Energetska bomba: Mačke su, pa mačke
Foto: Shutterstock/RenataA

Mačke su poznate po tome što umeju da se ponašaju luckasto, i po svojim naletima energije, kada trče, skaču po celu noć ili se neprestano bore sa drugim kućnim ljubimcima. Ovakvo ponašanje može biti alarmantno ili frustrirajuće za vlasnike mačaka, ali, po mišljenju dr Nikolasa Dodmana, veterinarskog bihejvioriste u Vestborou, Masačusets, "to je njihovo prirodno ponašanje". Dodman ove iznenadne nalete energije naziva "zumiji".

Mačke će uglavnom spavati kada je mrak, ali su zato u sumrak najaktivnije. Instinktivno ponašanje koje bi pokazivale napolju, poput jurenja plena, pretvara se u aktivnost unutar vašeg dom, u zatvorenom.

"Kada mačke držimo u kući, mi u stvari ograničavamo njihovu sposobnost da istražuju svoje stanište", kaže Dodman.

Ako vaša maca iznenada pokaže visok nivo aktivnosti, evo nekoliko metoda pomoću kojih ćete je smiriti.

Baš kao i psima, i mačkama je potrebno da potroše energiju. A ako vaša maca nema način da tu energiju utroši tokom dana, možda ćete je zateći kako skače po nameštaju i zalazi na mesta gde ne bi smela da ide. Ali Dodman naglašava da je važno da poznajete svoju mačku, jer tako možete da joj pomognete da utroši svoju energiju. Korišćenje igračaka pogodnih za mačke - poput interaktivnih LED lasera ​​ili teniske loptice modifikovane tako da se u njoj nalaze poslastice može imati efekta.

"Zabavljajte se, komunicirajte sa mačkom i usmeravajte njenu energiju", kaže Dodman i savetuje da, ako za igru koristite laserski pokazivač, obavezno iskoristite mogućnost da mačka uhvati "plen", tako što će laser "sleteti" ​​na poslasticu i mačka će se baciti na nju.

Stvorite harmoniju u domaćinstvu. Iako je moguće u jednom domaćinstvu držati više mačaka, ali ovo može biti veoma stresno kako za vas tako i za mace, ako niste spremni na takav život. Svakako će za mir i balans u domu od velikog značaja biti mentalna i fizička stimulacija maca.

Nisu svi vidovi neželjenog ponašanja mačaka bihejvioralni. Kod starijih mačaka najčešći fizički razlog za prekomernu aktivnost jeste hipertireoza. Mačke sa ovim stanjem imaju prekomerno aktivnu štitnu žlezdu, koja predstavlja kontrolni mehanizam za nivo energije. Lečenje hipertireoze kod mačaka uključuje lek metimazol, hirurško uklanjanje štitne žlezde i terapiju radioaktivnim jodom.

"Mačke sa hipertireoidizmom ne spavaju mnogo i umeju da budu proždrvljive", kaže dr Erin Vilson, veterinar i medicinski direktor u njujorškoj ASPCA, piše petmagazine.rs.

Ako imate kućnu mačku, ona će se nekad smiriti ako joj obezbedite aktivnost na otvorenom. Postoje načini da svojoj ljubimici omogućite bezbedne aktivnosti na otvorenom, a Dodman preporučuje upotrebu ranca za mačke, koji maci pruža mogućnost da sa vama istražuje. Drugo Dodmanovo rešenje je - ograđena terasa, koja maci dozvoljava da "protegne noge".

Stručnjaci za mačke se slažu da te "energetske bombe" kod pojedinih maca ne treba da nas čude. Jednostavno, mačke su mačke. Prvo pitanje koje vlasnici mačaka postavljaju jeste: Da li mačku u tim trenucima zaista treba smirivati?

"Ako mačke desetak minuta samo trče i skaču, nije neophodno da je zaustavljate", kaže Dodman.

"To je isto kao da sprečite decu da trče i igraju se. Ali kada aktivnost postane opasna, na primer kada maca skače sa vrha frižidera, savetujem vlasnicima da pokušaju da preusmere ponašanje igračkom ili čak praznom kartonskom kutijom kako bi se mačka time okupirala", dodaje.

Sa biološkog stanovišta, vlasnike ne treba da čudi što mačići, posebno oni mlađi od šest meseci, imaju mnogo energije. Ako dozvolite takvo ponašanje videćete da će se mače brzo smiriti.

"Oni imaju tendenciju da trče unaokolo i onda se samo sruše", kaže Dodman, te dodaje:

"Aktivnosti poput rvanja su neophodna praksa i sticanje veština za život. Mačke imaju potrebu za mentalnom stimulacijom i vežbanjem. Iako se treba baviti bilo kakvim problemima u ponašanju i nezdravim sukobima u domaćinstvu, važno je zapamtiti i da su naleti energije samo deo mačje prirode".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: